Index Vakbarát Hírportál

Újabb lőgyakorlatot tartott Észak-Korea, egyre rosszabb a helyzet

2022. november 4., péntek 10:31

Péntekre virradóan Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott, mintegy 80 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy tengeri határzónába. Ezzel Szöul szerint Phenjan megsértett egy 2018-as Korea-közi megállapodást.

Az észak-koreai lőgyakorlat csütörtökön nem sokkal éjfél előtt kezdődött. A dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy több mint 80 tüzérségi lövedéket észlelt, amelyeket Észak-Korea a tengerbe lőtt.

Szöul szerint Phenjan megsértett egy 2018-as Korea-közi megállapodást.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter washingtoni találkozóján a két ország közös nyilatkozatban tett ígéretet arra, hogy új intézkedéseket keresnek a szövetség „eltökéltségének és képességeinek” demonstrálására az ismételt észak-koreai provokációkat követően.

Egyre fokozódik a feszültség

A feszültség tovább fokozódott a térségben azzal, hogy Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, köztük csak szerdán legalább 23-at, és csütörtökön többek között egy interkontinentális rakétával is.

Az utóbbi arra késztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy meghosszabbítsa jelenleg folyó hadgyakorlatát.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy bár az Egyesült Államok már májusban közölte, hogy Észak-Korea 2017 óta először nukleáris kísérletekre készül, egyelőre nem tudni, hogy azt mikor hajtja végre.

Az Egyesült Államok úgy véli, Kínának és Oroszországnak van befolyása arra, hogy meggyőzze Észak-Koreát, ne kezdjen újabb atombomba-kísérletekbe – mondta a tisztviselő.

Összeülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Diplomaták szerint Washington kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken nyilvános ülést tartson Észak-Korea ügyében, ezt a kérést a tanács többi tagja, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Írország és Norvégia is támogatta.

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul. Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait – adta hírül az MTI.

(Borítókép: Egy dél-koreai katona őrködik Pajuban, Dél-Koreában 2022. november 4-én. Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters)

Rovatok