Index Vakbarát Hírportál

Földrengés volt Törökországban, kitört a pánik

2022. november 4., péntek 07:52

Közepesen erős földrengés rázta meg pénteken Törökország nyugati tartományát, Izmirt, amely pánikot okozott a lakosok körében, és romba döntötte egy mecset minaretjét.

A török katasztrófavédelem (AFAD) szerint a 4,9-es erősségű rengés középpontja Izmir Buca kerületében volt, és – hely idő szerint – hajnali 3 óra 29 perckor történt.

Legalább két ember megsérült azt követően, hogy otthonát elhagyva félelmében leugrott a magasból  – közölte Szulejmán Soylu belügyminiszter a Twitteren. Izmir polgármestere, Tunc Soyer azt mondta, hogy a kidőlt minareten kívül nem érkezett jelentés nagyobb károkról.

A pánikot, a félelmet és a lakosok riadalmát leszámítva nem kaptunk semmilyen negatív jelentést

– mondta Soyer a HaberTürk televíziónak.

A földrengés napokkal azután következett be, hogy Izmir megemlékezett a 2020. október 30-án 117 ember életét követelő 6,6-es erősségű földrengés áldozatairól. Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakran rázzák meg földmozgások. 1999-ben a Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt – adta hírül az MTI.

Csütörtökön is földrengés volt, mégpedig Romániában. A rengés Bukaresttől 126 kilométerre északra, Brassótól 76 kilométerre keletre, a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a moldvai Buzau és Vrancea megye határtérségében történt, 147 kilométeres mélységben. A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt.

Rovatok