Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál, miután a német külügyminiszter elvitetett egy több száz éves feszületet a G7-csúcs miatt

2022. november 4., péntek 13:22

Szokatlan kérése volt a német külügyminiszternek, ami nagy felzúdulást keltett a német médiában. De nem ez volt az egyetlen kiakasztó esemény az elmúlt napokban.

A német zöldpolitikus, Annalena Baerbock szövetségi külügyminiszter a G7-csúcstalálkozó idejére eltávolíttatta a több száz éves feszületet a münsteri történelmi városháza béketerméből. A 482 éves kereszt eredetileg állandóan ebben a teremben van kiállítva.

Baerbock kérése előtt még soha nem volt példa erre, így nem csoda, hogy nagy visszhangot váltott ki az ügy.

A keresztet protokolláris okokból távolították el

– közölte a német külügyminisztérium a Bild megkeresésére.

A kereszt 1540-ből származik, és a mai napig minden új münsteri tanácsos ez előtt esküszik fel, kivéve, ha kifejezetten lemondanak az „Isten engem úgy segéljen” kiegészítésről.

A Bild egyébként szavazásra is bocsátotta olvasói körében: helyesnek tartják-e, hogy a találkozó idejére eltávolították a keresztet a teremből. Délután egy órakor már csaknem 46 ezren vettek részt, közülük

89 százaléka helytelennek gondolja, míg 6 százalék helyesli a kereszt eltávolítását.

A napokban egyébként nem ez volt az első eset, ami felháborodást váltott ki – főként a keresztény közösségben –, ugyanis alig két nappal ezelőtt Claudia Roth, a Zöldek kulturális biztosa adott hangot azon elképzelésének, hogy a berlini királyi palota kupolájáról tűnjenek el a bibliai idézetek, és más szövegekkel írják felül őket.

(Borítókép: James Cleverly brit, Hajasi Josimasza japán, Antony Blinken amerikai, Annalena Baerbock német, Melanie Joly kanadai, Catherine Colonna francia és Antonio Tajani olasz külügyminiszter [az asztalnál b-j] a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a németországi Münsterben 2022. november 4-én. Fotó: Rolf Vennenbernd / MTI)

Rovatok