Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Lengyelország visszaszerezné Ukrajnától a történelmi területeit

2022. november 4., péntek 20:45

Az orosz hírszerzés szerint Lengyelország tervet készített az elcsatolt területeinek visszaszerzésére Ukrajnától. Szergej Nariskin már júliusban arról számolt be, hogy a lengyel vezetés elkezdett dolgozni az Oroszországgal háborúban álló ország de facto feldarabolásának forgatókönyvein. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig nemrég tett utalást a lengyel törekvésekre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint néhány ország, köztük Lengyelország, még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeket.

Ismerjük a lengyel politikai elit egy részének a »tengertől a tengerig« nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, Ukrajna bekebelezésének gondolata nem tűnt el sehová

– mondta az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett találkozón az orosz vezető.

Az orosz elnök szerint Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól. Ugyanakkor a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának, de ez az orosz elnök szerint önkéntes alapon történt, hogy „közös kulturális, humanitárius és történelmi teret hozzanak létre”.

Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. Mi önként, hogy együtt legyünk, a lakossággal együtt adtunk át történelmi területeket, bár a lakosságot senki nem kérte, míg Lengyelországban a háború következtében erőszakkal elvették. Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen

– tette hozzá az orosz államfő a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

Az orosz hírszerzés régóta foglalkozik vele

Júliusban a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, Szergej Nariskin arról számolt be, hogy a lengyel vezetés elkezdett dolgozni Ukrajna de facto feldarabolásának forgatókönyvein. Szerinte Varsó meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kénytelen lesz támogatni ezt a tervet.

Mint Nariskin megjegyezte, ez kísérlet arra, hogy megismételjék Lengyelország számára az első világháború utáni történelmi „alkut”, amikor az antant által képviselt Nyugat elismerte Varsó jogát, hogy megszállja Ukrajna egy részét. Lengyelország akkor felkészült arra, hogy megvédje lakosságát a „bolsevik fenyegetéstől”, majd ezeket a területeket beolvassza a lengyel államba.

Ugyanakkor a lengyel hatóságok ilyen jellegű intézkedései egész Európára nézve fenyegetést jelentenek

– mondta a RIA Novosztyi szerint a szolgálat igazgatója.

A lap hangsúlyozta, Ukrajnában a jelenleg elfogadott törvények értelmében a lengyel állampolgároknak lehetőségük van kormányzati feladatokat ellátni, és megkapják az összes olyan szociális garanciát, ami az őslakosokra vonatkozik. Ezenkívül a lengyel vállalkozók legálisan vásárolhatnak ukrán gyárakat és vállalatokat.

Korábban is volt szó az elcsatolásról

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, valamint Dimitrij Medvegyev, a volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese idén májusban utalt arra, hogy Lengyelország területeket vehet el Ukrajnától. 

Egykori nagyságának fantomfájdalmai, amelyek évszázadok óta gyötrik a lengyeleket, nem múltak el. A feladat egyszerű – visszaszerezni az áhított történelmi területeket, ez áll az agresszív oroszellenes retorika és a »határok nélküli« Ukrajnával való közös boldog jövő hamis mantrái mögött. Bosszút állni Lengyelország számos felosztásáért. Világos, hogy ez a képzeletbeli testvériség semmit sem hoz az ukránoknak, kivéve államiságuk végleges elvesztését. Vagy talán éppen ezt akarják?

– fogalmazott a Sky News szerint Medvegyev. 

Márciusban pedig Roman Giertych, Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese mondta azt, hogy volt egy orosz–magyar–lengyel titkos terv Ukrajna felosztásáról. A Portfolio azt írta, eszerint az orosz invázió után lengyel és magyar békefenntartók mentek volna be Ukrajnába, Lengyelország pedig megkapta volna a nyugat-ukrajnai, illetve Magyarország a Kárpátalja feletti ellenőrzést. Állításait azonban nem támasztotta alá bizonyítékokkal a lengyel politikus. 

Ugyanakkor az orosz vezetők és a volt lengyel elnökhelyettes nyilatkozatai ellentmondásban vannak azzal, hogy Lengyelország Ukrajna egyik legjelentősebb támogatója az orosz megszállók elleni harcban.

(Borítókép: Mikhail METZEL/Sputnik/AFP)

Rovatok