Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség véget vetett a humanitárius válságnak Haitin

2022. november 4., péntek 07:20

Véget vetett a haiti rendőrség annak a blokádnak, amelyet szeptember óta tartottak fenn fegyveres bandák az ország fő üzemanyag-termináljánál – közölte az állam kormánya.

A helyi idő szerint csütörtökön kiadott közlemény szerint a humanitárius válsághoz vezető hiány után hétfőtől már kapható lesz az üzemanyag – írja az MTI.

A G9 néven ismert bandák egy csoportja szeptemberben vette át az irányítást a varreux-i terminál bejáratánál, ezzel a szigetország benzin és gázolaj nélkül maradt. Ez arra késztette az ENSZ-t, hogy megvitassák, küldjenek-e munkacsoportot a létesítmény újranyitására.

Ariel Henry miniszterelnök hivatala közleményben gratulált a haiti rendőrségnek „szakértelméért, amelyet a fegyveresek által megszállt varreux-i terminál visszavételekor tanúsított”. Áldozatokról nem esett szó a közleményben.

A Reuters korábban úgy értesült más forrásokból, hogy a bandák elleni nagyszabású rendőri akció lövöldözésbe torkollott.

(Borítókép: Rendőrök próbálják megfékezni a benzinre váró embereket egy töltőállomáson, miután hetekig üzemanyaghiány volt Haiti fővárosában Port-au-Prince-ben, 2021. november 4-én. Fotó: MTI / EPA / EFE / Orlando Barría)

Rovatok