Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz arra kérte Kínát, hogy fékezze meg Putyint

2022. november 4., péntek 11:44

Olaf Scholz német kancellár pénteken arra kérte Kínát, gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében.

Peking és Berlin egyetért abban: elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik – jegyezte meg a német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös pekingi sajtótájékoztatóján.

A nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg – folytatta. Scholz szerint Kína „nagyszerű ország”, és felelősséggel tartozik a békéért a világban. Eközben Li Ko-csiang azt hangsúlyozta: reméli, hogy mihamarabb vége lesz az ukrajnai háborúnak.

Nem engedhetjük meg magunknak az erőszak további fokozódását

– mutatott rá, aláhúzva, hogy a szembenálló feleknek a béketárgyalások újrakezdésére kellene törekedniük. 

Németország az egy Kína elv híve

Scholz óva intette Kínát a katonai beavatkozástól Tajvanon, ugyanakkor megerősítette: Németország az egy Kína elv híve. Ez azonban azt is jelenti, hogy a jelenlegi helyzetet csak békésen, mindkét fél beleegyezésével lehet megváltoztatni – tette hozzá a német vezető. 

A kancellár egyúttal szót emelt az emberi jogok egyetemessége mellett, amelyet az ENSZ összes tagja is elismert. Felszólította továbbá a kínai kormányt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat Hszincsiang tartományban is, ahol a világszervezet emberi jogi bizottsága szerint üldözik a muszlim vallású ujgur kisebbséget.

A német vezető Pekingből arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hosszabbítsa meg a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítási megállapodást, amely november 19-én lejár.

Az éhínség nem válhat fegyverré

– fűzte hozzá. 

Az eddigieknél is fontosabb a párbeszéd

A kancellár visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, és aláhúzta: válságos időkben a szokásosnál is fontosabb a párbeszéd – írja az MTI. Olaf Scholz az első látogatását Kínában azzal kezdte, hogy Hszi Csin-pinggel találkozott a pekingi Nép Nagy Csarnokában.

A kínai elnök pénteken azt mondta Olaf Scholz német kancellárnak, hogy Kínának és Németországnak mint nagy, befolyásos nemzeteknek még inkább együtt kell működniük „a változások és zavarok idején a világbéke érdekében” – jelentette a kínai állami média. 

A Kínában zajló változások miatt Németországnak is változtatnia kell az ázsiai országgal folytatott politikáján – írta Olaf Scholz német kancellár még csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív lapban, kiemelve, hogy komolyan kell venni a rendszerek közötti rivalizálást, és nem szabad megengedni egy „sinocentrikus világrend” kialakulását. 

Peking számára a legfontosabb Kína biztonsága

A kongresszuson az is megmutatkozott, hogy a pekingi vezetés az eddiginél is fontosabbnak tekinti Kína biztonságát és autonómiáját, ami felfogásuk szerint nem az ország, hanem „a kommunista rendszer” stabilitásának megőrzését jelenti.

Scholz Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. A Kínai Kommunista Párt és az ország élére nemrég újraválasztott Hszi kiemelte: könnyű lerombolni a politikai bizalmat, de nehéz újjáépíteni.

Éppen ezért Pekingnek és Berlinnek tiszteletben kell tartania egymást és a másik legfontosabb érdekeit. Hszi egyúttal szorosabb együttműködést szorgalmazott a két ország között a nemzetközi kérdésekben a világ békéje és fejlődése érdekében.

Rovatok