Index Vakbarát Hírportál

Amerikaiakkal és britekkel kezdődött el a V4-országok legnagyobb hadgyakorlata

2022. november 4., péntek 19:12

Megkezdődött pénteken a visegrádi csoport (V4) fegyveres erőinek közös, Puma–22 fedőnevű hadgyakorlata a délkelet-lengyelországi Nowa Deba melletti gyakorlóterepen.

A november 9-ig tartó gyakorlaton csaknem kétezer katona vesz részt. A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is jelen vannak a Puma22 hadgyakorlaton.

„Az amerikaiak és a britek a Lengyelország keleti szomszédságában kialakult helyzet miatt tartózkodnak a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban” – mondta Przemyslaw Lipczynski, aki a manőverek lengyel résztvevőjének, a 18. gépesített hadosztálynak a szóvivője.

A Puma22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász-, vegy- és légvédelmi, valamint felderítőalakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

Az ukrajnai háború tanulságaira alapoznak

A gyakorlat célja a csapatok együttműködési képességeinek tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit – közölte Lipczynski az MTI szerint.

Megjegyezte, az idei gyakorlatnak „némileg más jellege és forgatókönyve lesz”, mint az előzőeknek, mert ezentúl az ukrajnai háború tapasztalataiból és tanulságaiból is merítenek.

A 18. gépesített hadosztály azon lengyel egységek közé tartozik, amelyeket az amerikai Abrams harckocsikkal, valamint a K239 Csunmu típusú dél-koreai tüzérségi rakétarendszerekkel és a szintén dél-koreai K9 önjáró lövegekkel szerelnek fel a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítése keretében.

Rovatok