Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi botrány lett abból, hogy egy újságíró felakasztásáról beszélt a Mi Hazánk politikusa

2022. november 4., péntek 18:45

Tiltakozást váltott ki Romániában az, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Nemzetpolitikai Kabinet vezetője egy erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt egy rendezvényen. Időközben az is kiderült, hogy pontosan kit fenyegetett meg a párt politikusa. A történteket több romániai szervezet és a román miniszterelnök, továbbá a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is elítélte.

A minap már beszámoltunk arról a Transtelex portál értesülése nyomán, hogy Bartha Barna, a Mi Hazánk Pest megyei elnöke és Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője egy sepsiszentgyörgyi rendezvényen az egyik erdélyi újságíró felakasztásáról beszélt.

Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy odajutunk, ahol tartunk

mondta a politikus az érintettről, miközben antiszemita és romaellenes kijelentéseket is tett a rendezvényen.

Az újságírót eredetileg a saját védelme érdekében nem nevezték meg. Azóta viszont – az érintett jóváhagyásával – nyilvánosságra hozták, hogy kiről szólt a fenti idézet: Parászka Borókáról, a közszolgálati Marosvásárhelyi Rádió újságírójáról. 

A Magyar Újságírók Erdélyi Egyesületének (MÚRE) igazgatótanácsa és becsületbírósága az egyesület honlapján pénteken közölt állásfoglalásban ítélte el a politikus megnyilvánulását. A MÚRE úgy vélte:

a kijelentés példátlanul súlyosnak számít az erdélyi magyar közbeszédben.

„A gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elhatárolódik az elhangzottaktól. A fizikai erőszak minden formája mellett a szóbeli megfélemlítést is elutasítjuk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére. Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!” – áll a MÚRE állásfoglalásában.

A miniszterelnök is megszólalt, felelősségre vonásról beszélt

Nicolae Ciuca miniszterelnök péntek délután a kormány Facebook-oldalán ítélte el a marosvásárhelyi újságíró elleni uszítást, melyet megengedhetetlennek nyilvánított, és a demokratikus értékek elleni durva támadásként értékelt.

„Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele, és bármely demokráciában alapérték. Kérem az állam illetékes intézményeit, hogy járjanak el a hatásköreiknek megfelelően az újságírók védelmében, és azoknak a felelősségre vonásában, akik gyűlöletre és diszkriminációra uszítanak” – áll a román kormány Facebook-bejegyzésében.

Elítélte az esetet a közszolgálati Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója, Razvan Ioan Dinca is. A rádió honlapján pénteken közzétett állásfoglalásban azt írták: a demokrácia alapértékei és a jogállamiság elleni súlyos támadásként értékelhetőek a Mi Hazánk politikusának kijelentései, és nemcsak az a rész, amely Parászka Borókára vonatkozik, hanem a romaellenes megnyilvánulások is.

„A faji tisztaságot sürgető nyilatkozatoknak nincsen helyük a demokratikus és toleráns Romániában. Az SRR határozottan elítél ezekben a nehéz időkben minden szélsőséges manipulatív megnyilvánulást, amely erőszakra uszít” – olvasható az állásfoglalásban, amelyhez az SRR teljes igazgatótanácsa csatlakozott.

Az ActiveWatch romániai sajtófigyelő szervezet a Facebook-oldalán közölt állásfoglalásában felszólította a főügyészséget, hogy hivatalból vizsgálja ki az ügyet. A szervezet üdvözölte a Maros megyei rendőrség arról szóló bejelentését, hogy hivatalból vizsgálatot indítottak az ügyben.

Parászka Boróka szerint ez nem róla szól, a Mi Hazánk vizsgálatot indított

Az újságíró röviden nyilatkozott a Telexnek az esetről, és azt mondta, hogy a személyén keresztül a román közszolgálatiságot érte támadás. „A Mi Hazánk láthatóan két-három ember előtt szónokol, nincs mondanivalója se az erdélyieknek, se a székelyföldieknek, kell valami, amivel feltűnést tudnak kelteni.”

Ezt a történetet nem is venném komolyan, nem is foglalkoznék vele, de az a helyzet, hogy jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni

– fogalmazott Parászka Boróka. 

Mindeközben a portál kérdésére Mi Hazánk Mozgalom közölte azt is, hogy szerintük Bartha Barna kijelentése semmilyen büntetőjogi kategóriába nem esik bele, és azt is hozzáfűzték, hogy Parászka Boróka „egyébként egy magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró”.

A párt azzal védekezett, hogy „senki nem szólított fel sem Parászka Boróka, sem más újságíró bántalmazására”, ennek ellenére kivizsgálják az esetet. Ugyanezzel védekezett Bartha Barna is, miközben azt írta, hogy „Magyarországon atrocitás a nemzeti érzelmű magyart éri leginkább. Romániában úgyszintén”, és hogy Parászka Boróka „magyargyűlölő aktivista”, aki saját maga felelős azért, hogy miként ítélik meg az erdélyi magyarok. 

Az ügyet részemről lezártnak tekintem

– zárta reakcióját a Mi Hazánk politikusa.

MÚOSZ: azonnal cselekedni kell

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége az esetre reagálva azt írta: azonnali cselekvésre van szükség egy olyan esetben, ha valaki kifejezetten „egy újságíró felakasztásáról vizionál”.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége mindennemű uszítást, gyűlöletbeszédet tűrhetetlennek tart. Rendkívüli figyelemmel várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amit a párt bejelentett az ügy kirobbanása óta. Elvárjuk, hogy határolódjanak el az ilyen, erőszakra buzdító kampányoktól. Ugyanezt várjuk a kormánytól, s minden olyan szakmai testülettől, amelynek fontos a társadalmi béke, az ember fizikai és lelki védelme, mindennemű erőszak elutasítása.”

Emlékeztettek arra is, hogy tavaly ősszel már volt példa rá, hogy egy magyar portál, a nyugat.hu szerkesztőségét levélben halálosan megfenyegették. Akkor a rendőrség megtalálta a névtelen feljelentőt, de az illetővel szemben végül nemrég – büntetlen előélete miatt – feltételesen, egy évre felfüggesztették az eljárást. A MÚOSZ szerint ebben az esetben is bűnügyi eljárást kell indítani gyűlöletkeltés miatt.

(Borítókép: Bartha Barna a Mi Hazánk Mozgalom Pest megyei elnöke a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője felovassa a Kiáltvány a magyar létért: önrendelkezés létbiztonság nemzetvédelem című dokumentumot a párt  III. kongresszusán Budapesten a Hotel Bara rendezvénytermében 2022. szeptember 24-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok