Index Vakbarát Hírportál

Kivégzéssel fenyegeti katonáit Moszkva, menekülőre fogták az orosz csapatok

2022. november 4., péntek 12:22

A brit védelmi minisztérium erős kijelentéseket fogalmazott meg az orosz hadvezetésről: állítólag lelövik azokat a katonákat, akik ellenszegülnek.

A brit védelmi minisztérium legújabb jelentésében az áll, hogy az orosz hadvezetés azonnali kivégzéssel fenyegeti azokat az orosz katonákat és parancsnokokat, akik visszavonulnak a harcok elől.

A Twitteren közzétett jelentésben az áll, hogy 

A tárca megjegyzi, hogy Oroszország ilyen alakulatokat már korábbi konfliktusokban is bevetett.

Herszonból evakuálják a lakosságot, az orosz katonák menekülnek

Herszon megyében, a Dnyeper bal partján 15 kilométeres sávban kedden megkezdődött a lakosság evakuálása. A három napig tartó kitelepítés akár 70 ezer embert is érinthet. Az intézkedés oka az a feltételezés, hogy az ukrán hadvezetés nagyszabású rakétacsapásra készülhet a kahovkai vízerőmű gátja ellen. 

Az Institute for the Study of War (ISW) csütörtök esti jelentésében az áll, hogy az oroszok folytatják erőik kivonását a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő Herszon régióból, de az még nem világos, hogy Herszon városáért fognak-e harcolni.

Az Oroszország által „polgári-katonai regionális közigazgatásnak” nevezett Herszon helyettes vezetője, Kirill Sztremuszov csütörtökön kijelentette, hogy az orosz erők „valószínűleg a Dnyeper folyó bal (keleti) partjára” vonulnak, és arra szólította fel a civileket, hogy „a lehető leggyorsabban hagyják el Herszon városát”.

A The Telegraph közzétett egy videót a YouTube-on, amelyen látszik, ahogy a sebesült orosz katonák kétségbeesetten próbálják elhagyni Herszont.

Oroszország nukleáris létesítmények elleni csapásra készül

Eközben Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója arról beszélt nemrég egy műsorban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök terve, amely Ukrajna energiarendszerének lerombolására irányult, sikertelennek bizonyult.

„Az energiaágazatot nem lehet majd leállítani” – hangsúlyozta Aresztovics. Szerinte 1999-ben még a NATO-csapatok sem tudták az egyértelmű fegyverzeti fölényben lévő Jugoszlávia iparát lerombolni, ahol egyáltalán nem volt légvédelem. Aresztovics azt is megjósolta, hogy Oroszország hol próbál majd legközelebb lecsapni.

A következő csapás valahol a nukleáris ipari létesítmények területén lesz, valószínűleg alállomásokon, egyértelmű, hogy nem az atomerőművet fogják célba venni

– mondta Olekszij Aresztovics, aki szerint az oroszok nem a tervezett módon hajtják végre Putyin stratégiáját, így időt adnak Ukrajnának a javításra és az utánpótlások szállítására.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Orosz katonák egy tank tetején Moszkvában 2022. augusztus 27-én. Fotó: Contributor/Getty Images)

Rovatok