Index Vakbarát Hírportál

Fő a változatosság: ezúttal zöldséglevessel rongáltak a környezetvédő aktivisták

2022. november 4., péntek 17:00

Környezetvédő aktivisták londoni és potsdami akcióik után ezúttal Rómában csaptak le: zöldséglevest öntöttek Vincent van Gogh Magvető című festményére.

A radikális klímavédelmi mozgalmak nem állnak le, szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne hívnák fel magukra a figyelmet különböző botrányos akcióikkal, amelyekkel a bolygó ökoszisztémájának összeomlását fenyegető veszélyeket kívánják a középpontba helyezni.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két női aktivistája október közepén konzerv-paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Trafalgar téren található Nemzeti Galériában. Néhány nappal később a német Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) tagjai krumplipürével öntötték le Claude Monet Szénaboglyák című, több mint 45 milliárd forintot érő alkotását. Aztán ismét a Just Stop Oil következett: csokitortával kenték össze III. Károly brit király viaszszobrát a londoni Madame Tussauds panoptikumban.

Sokakban felvetődik a kérdés, mi a valódi céljuk ezeknek a rongálásoknak. Vajon mi az igazi üzenetük a tiltakozóknak?

Mit éreznek és gondolnak, amikor valami gyönyörűt vagy felbecsülhetetlen értékűt pusztítanak el a szemük előtt? Felháborodnak? Dühösek lesznek? Jó! De hol van ez az érzés, amikor azt látják, hogy a bolygót pusztítják el? Ezeknek a művészi alkotásoknak nem lesz semmi bajuk, mert üveg védi mindegyiket. A gyerekeink jövőjét ki védi meg?

– kérdezte egy Just Stop Oil-aktivista az egyik akciójukat követően.

Most zöldséglevest öntöttek egy Van Gogh-festményre

Az Ultima Generazione nevű környezetvédő mozgalom négy aktivistája ezúttal Rómában, egy Van Gogh-kiállításon vétette észre magát: zöldséglevest öntöttek a holland festőművész Magvető című képére – írja a Corriere della Sera.

A biztonsági szolgálat az aktivisták akciója után rögtön közbelépett, azonnal lezárta a kiállítás helyiségeit, és kivezette a látogatókat. Az aktivisták – miután a festményre zúdították a zöldségpürét – a falhoz támaszkodva a szénhasználattal és a klímaváltozással kapcsolatos problémákról beszéltek hosszasan.

Robert Kennedy szenátor lánya is támogatja őket

Az Observer információi szerint az egyes akciókat a Climate Emergency Fund nevű kaliforniai szervezet finanszírozza, amelyet 2019-ben három milliomos alapított kifejezetten klímaaktivisták támogatására. A Climate Emergency Fundtól a Just Stop Oil 920 ezer dollárt, az Ultima Generazione nyolcvanezer dollárt kapott. Az egyik alapító Trevor Neilson üzletember, aki a WasteFuel nevű, megújuló üzemanyagok gyártásával foglalkozó cég társalapítója. Az alapítvány másik két létrehozója Rory Kennedy dokumentumfilmes, Robert Kennedy szenátor lánya és Aileen Getty, Jean Paul Getty olajmágnás unokája.

Rovatok