Index Vakbarát Hírportál

Életmentő instant kávé, avagy kilenc nap a föld alatt

2022. november 5., szombat 11:54

Két bányász közel kétszáz méter mélyen a föld alatt rekedt, miután október 26-án a Dél-Korea keleti részén fekvő Bonghwában a cinkbánya egy része beomlott. Kilenc nap után mentették ki őket.

Kimentették azt a két bányászt, akik kilenc napig egy beomlott dél-koreai cinkbányában ragadtak, és instant kávéporon éltek. A 62 és 56 éves férfiak úgy tartották magukat melegen, hogy tüzet gyújtottak és műanyagból sátrat építettek.

November 4-én éjjel – több mint kilenc nappal a megpróbáltatások kezdete után – mentették ki a bányászokat. A BBC szerint mindketten ki tudtak sétálni a bányából, majd egy helyi kórházba szállították őket. Orvosuk szerint teljesen fel fognak épülni.

Csodálatos módon ketten túlélték a bányakatasztrófát

Jun Szuk Jol elnök csodának nevezte megmenekülésüket.

„Köszönöm és még egyszer köszönöm, hogy épségben visszajöttek az élet és halál kapujából” – írta a Facebookon.

A hatóságok szerint a bányászok úgy maradtak életben, hogy a mennyezetről csöpögő vizet itták, és instant kávéporral enyhítették éhségüket.

A mentőakció csütörtökön kezdődött, amikor a mentőmunkások lyukat fúrtak és egy kis kamerát helyeztek be, hogy megpróbálják megtalálni a bányászokat.

(Borítókép: Az egyik kimentett bányász, aki kilenc napig egy beomlott dél-koreai cinkbányában ragadt 2022. november 5-én. Fotó: Yonhap / AFP)

Rovatok