Index Vakbarát Hírportál

Félidős választások az Egyesült Államokban: jelentős győzelem küszöbén állnak a republikánusok

2022. november 5., szombat 07:59

Napokkal a november 8-ra kitűzött amerikai félidős választások előtt a közvélemény-kutatások szerint szoros egyensúly várható a szenátusban, és republikánus előny a képviselőházban.

Ez lesz az első szövetségi megmérettetés, mióta Joe Bident elnöknek választották.

A demokrata szenátusi jelöltek a felmérések szerint enyhe előnyben vannak Arizonában, Georgiában és Pennsylvaniában – idézte a Fox News a The New York Times felmérését. Nevadában a jelek szerint holtverseny alakult ki.

Republikánus előnyt prognosztizál ezzel szemben az amerikai választásokat általában pontosan mérő FiveThirtyEight, amely szerint az ellenzéknek 53, a demokratáknak 47 szenátora lesz a száztagú felsőházban.

A politikai elemző portál elnevezése, az 538 egyébként az amerikai elektorok számára utal. A republikánusok ugyanakkor várhatóan átveszik a hatalmat a képviselőházban – jegyezte meg a Fox News, és ezt támasztja alá a CNN összefoglalója is, amely szerint „a politikai környezet gyorsan erodálódik a demokraták számára”, kivált azokban az államokban, ahol már régóta hatalmon vannak.

A legfélelmetesebb valóság a képviselőházi demokraták számára az, hogy röviddel a választások előtt valós veszélyben vannak azok a helyek, amelyeket Joe Biden elnök 2020-ban még „kényelmesen megőrzött” – írta egy független kampánytanácsadó lap képviselőházi szerkesztője.

Dave Wasserman szerint tíz, demokrata kézben lévő mandátum került veszélybe – közülük három-három a demokrata fellegvárnak számító Kaliforniában és New Yorkban.

Elrettentő számok

Wasserman megfigyeléseivel egyidejűleg a Gallup közzétett jelentése azt sugallja, hogy a politikai szelek a republikánusoknak kedveznek.

A számok elrettentőek a demokraták szemszögéből:

Az amerikai gazdaság jelenlegi megítélése és a nemzeti elégedettség a legalacsonyabb, amióta a Gallup a félidős választások idején méri a közhangulatot – jegyezte meg a Gallup két elemzője.

A kongresszusi és az elnöki munkakörök elfogadottsága a történelmi mélypontok közelében van

– tette hozzű Jeffrey M. Jones és Lydia Saad.

„A republikánusok egy jelentős országos győzelem küszöbén állnak” – véli az adatok alapján a CNN.

A demokraták számára a legaggasztóbb, hogy a körülmények nemcsak a körzetük pártpolitikai jellege miatt régóta sebezhetőnek tartott jelölteket fenyegetik, hanem azokat is, akiket eddig biztonságosabb környezetben ténykedő politikusnak tartottak.

Republikánus hatalomátvételre számít egyébként a 435 tagú képviselőházban a FiveThirtyEight is.

A republikánus térnyerés is főleg azokon a választókerületeken múlik, ahol Donald Trump 2020-ban nem szerepelt túl jól.

Az idei félidős kampány egyetlen nagy kérdésről szólt: képesek-e a demokraták dacolni a politikai gravitációval, és felülkerekedni az elnök pártja által elszenvedett vereségek hosszú történelmén?

írta a The New York Times, amely felidézte, hogy a politikai gravitáció már hetek óta kifejti hatását.

Biden elnök népszerűségi indexe a nyár óta nem emelkedett, a látszólagos demokrata előny pedig elillant a rossz inflációs hírek és a zuhanó tőzsde hatására.

És ez elég volt ahhoz, hogy a republikánusok visszaszerezzék a vezetést a szavazólapon, amelyen a választókat arról kérdezik, hogy a demokratákat vagy a republikánusokat támogatnák-e a kongresszusban.

(Borítókép: Postai úton történő szavazás  Pittsburghben 2022. november 3-án. Fotó: Jeff Swensen / Getty Images)

Rovatok