Index Vakbarát Hírportál

Ezt tudják az oroszok által használt iráni harci drónok

2022. november 5., szombat 12:06

Az iráni külügyminiszter szerint Teherán néhány hónappal az ukrajnai háború előtt adott harci drónokat Oroszországnak. Hosszein Amir-Abdollahian ugyanakkor cáfolta az iráni ballisztikus rakéták Oroszországba szállításáról szóló információkat. Arról, hogy Oroszország iráni drónokat használ a harctéren, elsőként júniusban számoltak be. Szeptemberben pedig az ukrán hadsereg a fronton is találkozott velük.

Irán beismerte, hogy Teheránból szállított drónokat Oroszországnak az ukrajnai hadművelet kezdete előtt – számolt be a Fars hírügynökségnek Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter szombaton. Azonban a politikus szerint csupán kis számban szállítottak a fegyverekből az oroszoknak. 

Néhány hónappal az ukrajnai háború előtt láttuk el Oroszországot kisszámú drónnal 

– fogalmazott az interjúban a külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. Abdollahian ugyanakkor cáfolta az iráni ballisztikus rakéták Oroszországba szállításáról szóló információkat.

Már régóta tart a találgatás

Elsőként júniusban számolt be CNN arról, hogy az oroszok legalább kétszer jártak Iránban, hogy fegyverkezésre alkalmas drónokat vizsgáljanak.

Júliusban pedig az orosz állami távcsatornákon kezdtek felröppenni a hírek arról, hogy Irán állítólag szállított Oroszországnak Shahed 129 csapásmérő és felderítő drónokat. Akkor azt írták, hogy a jövőben a katonai rakományt Asztrahánon és Volgográdon keresztül tervezik eljuttatni Ukrajna határáig.

A RAKOMÁNY ALAPJÁT A SHAHED 129 NEVET VISELŐ NEHÉZTÁMADÓ DRÓNOK KÉPEZIK, AMELYEK FEJLESZTÉSÉNÉL AZ IZRAELI HERMES 450 DRÓNT ÉS AZ AMERIKAI MQ–1 PREDATORT VETTÉK ALAPUL.

Augusztusban pedig az amerikai kormányzat magas rangú tisztviselője nyilatkozta azt, hogy Oroszországnak „számos kudarcot” kellett elkönyvelnie az iráni gyártmányú drónokkal kapcsolatban, amelyeket Teherántól szerzett be az Ukrajna elleni háborúban való felhasználásra.

Már a harcmezőről is gyűjtöttek bizonyítékokat

Szeptemberben az Ukrán Fegyveres Erők tagjai egyenesen a harcmezőn találkoztak egy Irán által szállított, Oroszország által használt drónnal. Ekkor az ukrán hadsereg stratégiai kommunikációs igazgatósága képeket is közzétett a drón roncsairól.

A fegyver maradványai nagyon hasonlítottak az Irán által használt, háromszög vagy delta alakú drónra – írja az  Associated Press.

Csaknem kétszáz kilométer per órás sebességgel repül

A Shahed 129 törzsének hossza 8 méter, a szárny fesztávolsága 16 méter. A bejelentett harci terhelés pedig legfeljebb 400 kilogramm lehet. Repülési sebessége 150 és 200 kilométer per óra közé tehető.

Repülési hatótávolsága akár az 1700 kilométert is elérheti. A fejlesztők szerint a drón akár 24 órán keresztül is a levegőben maradhat.

Az iráni drónokat eddig még nem tesztelték teljes körű háborúban – írta az Unian.

(Borítókép: Egy Shahed 129 drón Teheránban. Fotó: Ho / Sepah News / AFP)

Rovatok