Index Vakbarát Hírportál

III. Károly király koronázása miatt extra szabadnap jár a briteknek

2022. november 6., vasárnap 07:31

Rishi Sunak brit miniszterelnök közölte, hogy III. Károly király május 6-i koronázása után május 8-án, hétfőn országszerte extra munkaszüneti napot tartanak.

A 73 éves III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptemberi halála után töltötte be a király szerepét, de a nagyszabású koronázási ceremóniát neki és feleségének, Kamillának csak jövőre tartják.

A néhai királynő 1953-as koronázását egy plusz munkaszüneti nap kísérte, ezért a 2023-as koronázás ezt a hagyományt követné – közölte a miniszterelnöki hivatal, időt hagyva a családoknak és a közösségeknek, hogy élvezzék a történelmi eseményt.

Az eddigi legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak

„Egy új uralkodó megkoronázása egyedülálló pillanat országunk számára. A történelmi esemény elismeréseként örömmel jelentem be, hogy jövőre az egész Egyesült Királyságban rendhagyó munkaszüneti napot tartunk” – fogalmazott Rishi Sunak, akit a király rendhagyó módon a néhai királynő szokásától eltérően iktatott be.

Reuters szerint a szertartásra a londoni Westminster-apátságban kerül sor, és az uralkodók felkenésekor megtartják az elmúlt ezer év hagyományos díszszemléjét. Anglia, majd Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság királyait és királynőit 1066, Hódító Vilmos óta a Westminster-apátságban koronázták meg. Károly a 41. uralkodó abban a sorban, amely Vilmosig vezethető vissza, és ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

Károly nemcsak az Egyesült Királyság királya és államfője, hanem 14 másik államé is, köztük Ausztrália, Kanada, Jamaica, Új-Zéland és Pápua Új-Guinea királya.

Nagy-Britanniában idén két extra munkaszüneti napokat tartottak, az egyiket II. Erzsébet királynő platina jubileumának megünneplésére júniusban, a másikat pedig temetése napján, szeptember 19-én.

(Borítókép: III. Károly király 2022. szeptember 9-én. Fotó: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images)

Rovatok