Index Vakbarát Hírportál

Josep Borrell felszólította a szerbeket, hogy térjenek vissza a pristinai intézményekbe

2022. november 6., vasárnap 21:38

Az Európai Unió arra kéri Koszovót és Szerbiát, hogy tartózkodjanak az olyan egyoldalú lépésektől, amelyek tovább növelnék a két fél közötti feszültséget – fogalmazott közleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője.

Josep Borrell felszólította Szerbiát és a Koszovóban élő szerbek képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a párbeszéd alatt vállalt kötelezettségeiket, és térjenek vissza a pristinai intézményekbe. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője a pristinai felet pedig arra kérte, hogy halassza el a rendszámtáblákról szóló rendelet érvényesítését, valamint szüntesse be az ezzel kapcsolatos büntetések kiszabását, és kezdje el létrehozni a szerb községek közösségét. 

Az értékelése szerint az nem oldja meg a problémát, hogy a szerbek kivonultak a pristinai intézményekből, mivel ez tovább fokozta a feszültséget. 

A Koszovó és Szerbia között a közelmúltban történtek veszélybe sodorják a Belgrád és Pristina közötti, EU-közvetítéssel már több éve zajló párbeszéd eddigi eredményeit, és veszélyeztetik a térség biztonságát

– írta közleményében Borrell a Szabad Magyar Szó szerint. Továbbá arra kérte a feleket, hogy tartózkodjanak az olyan egyoldalú lépésektől, amelyek tovább növelnék a feszültséget. Kiemelte: az EU azt szeretné, ha a felek folytatnák a párbeszédet, és emlékeztetett arra, hogy a koszovói képviselőház is ratifikálta a brüsszeli egyezményt, a pristinai alkotmánybíróság ítélete szerint pedig az abban foglaltakat végre is kell hajtani.

Rovatok