Index Vakbarát Hírportál

Befejezte bahreini útját Ferenc pápa

2022. november 6., vasárnap 15:03

Befejezte bahreini útját Ferenc pápa, aki vasárnap arra bátorította a papokat és apácákat, hogy továbbra is szolgálják az öböl menti királyság apró katolikus közösségét.

Négynapos látogatásának utolsó rendezvényén Ferenc pápa ismét felvetette a bahreini foglyok helyzetét. Korábban emberi jogi csoportok sürgették a katolikus egyházfőt, bahreini látogatását használja fel arra, hogy felszólítson a halálbüntetés megszüntetésére és a politikai foglyok védelmére – írja az MTI.

A Perzsa- (Arab-) öböl menti szigetországban emberek százait tartják fogva azóta, hogy Bahrein a szomszédos Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek segítségével erőszakkal leverte a 2011-es arab tavasz tüntetéseit.

A pápa a fővárosban, Manamában, a Szent szív templomban a papsággal és a nővérekkel tartott találkozója során méltatta a bahreini katolikus karmelita apácák egy része által végzett börtönmunkát.

Ferenc pápa régóta fenntartja börtönlelkészi szolgálatát, és tartja a kapcsolatot az argentin foglyokkal, akiket Buenos Aires-i érsekként ismert meg. Külföldi útjai során gyakran látogat el börtönökbe, és nagycsütörtöki liturgiát is celebrált a Róma környéki elítéltekkel, de bahreini útja során nem terveztek ilyen találkozókat.

A bahreini kormány azt állítja, hogy tiszteletben tartja az emberi jogokat és a szólásszabadságot, és a büntető igazságszolgáltatási rendszere megfelel a nemzetközi jognak.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten.

(Borítókép: Ferenc pápa imatalálkozón vesz részt Bahreinben 2022. november 6-án. Fotó: Vatican Media / Handout / Reuters)

Rovatok