Index Vakbarát Hírportál

Iránban egy katona lelőtte bajtársát és három rendőrt

2022. november 6., vasárnap 13:52

Lelőtte bajtársát és három rendőrt egy katona a délkelet-iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban egy rendőrőrsnél – számolt be vasárnap a Tasnim félhivatalos hírügynökség.

Az eset Bampur város közelében történt, a fővárostól, Teherántól mintegy 1260 kilométerre. A tartományban pénteken zavargások voltak, amelyek során a biztonsági erők fellépésének következtében 16 ember meghalt – derült ki egy aktivistacsoport tájékoztatásából.

Jelentésében a Tasnim egy helyi rendőrparancsnokot idézve arról számolt be, hogy a katona tüzet nyitott, miután egy másik katonával vitába keveredett személyes ügyek miatt. A katonát azonnal őrizetbe vették. További részleteket nem közöltek – írja az MTI.

Az ilyen lövöldözések ritkák Iránban. Hat éve, 2016-ban egy katona öngyilkos lett, miután agyonlőtte három bajtársát. Iránban a 19 éves és idősebb férfiak számára kötelező a legfeljebb 24 hónapos katonai szolgálat.

Hetedik hete tartanak a közel-keleti országban a kormányellenes tüntetések, amelyeket a 22 éves Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki. Az erkölcsrendészet azért intézkedett ellene, mert megsértette az ország nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályait.

Amini szeptember 16-i halála óta emberek tízezrei tüntetnek az iszlám köztársaság kormányának elnyomó politikája ellen. A tüntetések az ország vezetésének egyik legnagyobb próbatételévé váltak az államalapítás óta.

Rovatok