Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a kórházból a meglőtt volt pakisztáni miniszterelnököt

2022. november 6., vasárnap 21:26

A lőtt sebet kapott korábbi pakisztáni miniszterelnök, Imrán Hán vasárnap elhagyhatta a kórházat.

Imrán Hánt november 3-án, csütörtökön egy politikai rendezvényen lőtte meg egy fegyveres támadó a keleti Pandzsáb tartomány Vazirábád kerületében. A merénylő találata a lábán érte a volt pakisztáni miniszterelnököt, akit egy lahori kórházba szállítottak, és megműtöttek. Helyi sajtóértesülések szerint a 70 éves politikus vasárnap tolószékben ugyan, de elhagyhatta az egészségügyi intézményt.

Imrán Hán még a kórházból jelentkezve pénteken egy videóüzenetben azt állította, hogy Sehbaz Sarif miniszterelnök, Rana Szanaullah belügyminiszter és Fajszál Naszir, a titkosszolgálat katonai vezetője az ő meggyilkolására készült, bár bizonyítékokat erre vonatkozóan nem közölt.

Folytatja tiltakozó menetét

Az áprilisban bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Hán bejelentette, hogy kedden folytatja tiltakozó menetét onnan, ahol az a merénylet miatt félbeszakadt.

A Hán elleni merénylet feltüzelte az országos megmozdulásokat, különösen a hivatalban lévő pakisztáni vezetéssel szemben megfogalmazott vádak nyomán, amelyeket mind Sehbaz Sarif, mind a titkosszolgálat tagad. A merényletet követően a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, aki állítólag bevallotta, hogy egyedül cselekedett.

Hán 2018-ban került hatalomra ellenfelei szerint az országban továbbra is jelentős befolyással bíró hadsereg támogatásával, és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt addig irányító családok uralmát. Áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli.

Terrorizmussal vádolták

A helyi bíróság augusztusi döntése értelmében a hónap végéig óvadék ellenében szabadlábon maradhatott a terrorizmussal vádolt Imrán Hán. A döntés azonban csak szeptember 1-jéig nyújtott védelmet a politikusnak, akit az után gyanúsítottak meg terrorizmussal, hogy egy korábbi beszédében megfenyegetett több rendőrt és egy bírónőt is, mert állítása szerint a rendőrök őrizetbe vették, és megkínozták egy közeli munkatársát.

Rovatok