Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntetnek Peruban a baloldali Pedro Castillo elnök lemondásáért

2022. november 6., vasárnap 06:58

Emberek ezrei vonultak az utcára szombaton Peruban, hogy követeljék Pedro Castillo baloldali elnök lemondását, akinek kormánya ellen korrupció miatt folyik vizsgálat.

Az andoki ország zászlaja és kormányellenes jelszavak szerepeltek a demonstrálók transzparensein, melyekkel vonultak a tüntetők a fővárosban, Limában.

Pedro Castillo „a nép ellenségeinek” nevezte a kormányával szemben állókat. A sisakos és műanyag pajzsos rendőrök több könnygázgránátot vetettek be, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget. Sérültekről a Reuters szerint nem érkezett azonnali jelentés.

Pedro Castillo, aki tavaly júliusban lépett hivatalába, már két vádemelési kísérletet is túlélt. Az ellenzéki törvényhozók újabb eljárást kezdeményeznek az elnök ellen, noha a kongresszus elismerte, hogy erre nem lesz elég szavazat. „Egy korrupcióba keveredett kormányt látunk, a kongresszus pedig nem reagál” – mondta Lucas Ghersi konzervatív ügyvéd, aki a „Peru Reagál” elnevezésű felvonulás egyik szervezője.

Októberben a perui főügyész alkotmányjogi panaszt nyújtott be Castillo ellen a kongresszushoz, amely a jobboldali ellenzék reményei szerint Castillo eltávolításával fog végződni.

Az elégedetlenség egyre nő Peruban. „A gyermekeimért, az unokáimért jövök, mert ez a kormány pokollá válik” – mondta az egyik tüntető.

Hasonló tüntetéseket tartottak az ország más városaiban is, többek között Arequipában, Chiclayóban, Cuscóban és Trujillóban. Szombaton pedig a kormány ellen tüntető őslakosok szabadon engedték egy turistahajón tartott 98 túszukat, akik cselekvést várnak a kormánytól a környezetszennyező olajszivárgás ügyében, amely emberek halálát is okozta.

(Borítókép: Rendőrök próbálják feloszlatni a tüntetőket Limában, Peruban 2022. november 5-én. Fotó: Sebastian Castaneda / Reuters)

Rovatok