Index Vakbarát Hírportál

Kiirthatatlan szúnyog terjed, egészen más, mint az eddigi fajok

2022. november 6., vasárnap 15:15

Rovarölő-rezisztens szúnyog terjed Etiópiában, amely egészen másképp viselkedik, mint az eddigi fajok.

Etiópiában egy olyan szúnyogfaj terjedt el, amely rovarölő-rezisztens. Az Anopheles stephensi szúnyogfaj egészen másképp viselkedik, mint az eddigi fajok, és a malária visszaszorítására tett erőfeszítéseket jelentősen megnehezítheti.

A kutatók szerint ez a faj gyakran szaporodik hordókban vagy kutakban, így városi környezetben is szívesen él. Ezzel ellentétben a malária terjesztésére alkalmas, eddig ismert fajok inkább a pocsolyákat és a tavakat választják a petéik lerakásához, így inkább vidéken fordulnak elő.

Fitsum Tadesse kutató szerint az új szúnyogfaj lárvái ráadásul különösen ellenállóak, ugyanis a száraz évszakokban is fennmaradnak, ellentétben más maláriahordozók lárváival, amelyek megfelelő szaporodóhelyek nélkül elpusztulnak – számolt be a Nature.

Mi a megoldás?

Jan Kolaczinski, a WHO Globális Malária Programjának vektorellenőrzési és rovarölőszer-rezisztencia egységének vezetője azt mondta, a rovar terjedésének megállítása érdekében újszerű megoldásokat kell keresni, például genetikailag módosított szúnyogokon is érdemes gondolkodni.

Pradeep Srivastava, a Delhiben működő Nemzeti Vektoros Betegségellenőrzési Központ korábbi vektorellenőrzési és entomológiai vezetője pedig a víztárolásra vonatkozó szigorúbb irányelvek bevezetését javasolja.

A malária évente ötszázezer ember haláláért felelős, akiknek több mint a fele gyermek. A betegséget öt különböző parazitafaj okozhatja, ezek közül az egyik legveszélyesebb és Afrikában a legelterjedtebb a Plasmodium falciparum.

A malária okozta halálozást egy új vakcina 2030-ra 70 százalékkal csökkentheti az oltást kifejlesztő brit tudósok szerint, erről itt olvashat bővebben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyébként tavaly októberben engedélyezte az első, malária megelőzésére készített vakcinát.

Rovatok