Index Vakbarát Hírportál

A Viktória-tóba zuhant egy utasszállító repülőgép, többen meghaltak

2022. november 6., vasárnap 10:33

A Viktória-tóba zuhant vasárnap egy utasszállító gép Tanzániában, miközben a viharos időben megpróbált leszállni tó melletti város, Bukoba egyik repülőterén. A gép 43 utast szállított, közülük 26 embert kimentettek és kórházba szállítottak. A legfrissebb hírek szerint 19 ember meghalt.

A Tanzania Broadcasting Corporation (TBC) jelentése szerint eddig tizenöt embert sikerült kimenteni, arról azonban nincsenek pontos információk, hogy hány utas tartózkodott a gép fedélzetén, illetve hogy van-e halálos áldozat – írja a Reuters

A fővárosból, Dar es Salaamból induló repülőgép „ma reggel a Viktória-tóba zuhant a viharok és a heves esőzések miatt” – jelentette a TBC. A közösségi médiában terjedő képek és videófelvételek szerint a gép szinte teljesen elmerült a vízben, csak a farka látszott ki a tóból.

A helyszínre mentőhajók érkeztek, a katasztrófavédelem dolgozói pedig megkezdték a gépben rekedt utasok mentését – tette hozzá a légitársaság. A Precision Air, Tanzánia legnagyobb magántulajdonban lévő légitársasága PW 494-es járatként azonosította a gépet, közleményükben pedig azt írták, hogy „balesetet szenvedett a Bukoba repülőtér közelében”. A légitársaság nem közölt további részleteket.

Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök mindenkit nyugalomra szólított fel, amíg zajlanak a mentési folyamatok. „Szomorúan hallottam a Precision Air gépének balesetét” – írta a Twitteren. „Legyünk nyugodtak ebben a pillanatban, amíg folynak a mentőakciók, és imádkozzunk Istenhez, hogy segítsen nekünk” – tette hozzá.

Frissítés:

A rendőrség azóta kiadott közleménye szerint a gép 43 embert szállított. Albert Chalamila regionális tisztségviselő elmondta, hogy összesen 43 ember, 39 utas, két pilóta és két légiutas-kísérő tartózkodott a járat fedélzetén. Közülük 26 embert már sikeresen kimentettek, akiket azonnal kórházba szállítottak. 

A mentési művelet még tart, folyamatosan kommunikálunk a pilótákkal

– közölte Albert Chalamila, hozzátéve, hogy további részleteket majd csak később fog megosztani.

A regionális hatóságok azóta közölték, hogy legalább 19 ember meghalt a baleset következtében. Többen valószínűleg a kórházban vesztették életüket – írja a BBC.

Rovatok