Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj, hatalmas füstfelhők jelzik, hogy hulladékkal és műanyaggal fűtenek

2022. november 7., hétfő 06:21

Csehországban az energiaválság miatt sokan a szén és a tűzifa mellett hulladékkal és műanyaggal fűtenek, ez viszont nagyon káros az egészségre.

Az energiaválság miatt Csehországban attól tartanak, hogy a korábbinál jóval magasabb fűtési számlák miatt sokan visszatérnek majd a szilárd tüzelőanyagok használatára. Több háztartás viszont a szén és a tűzifa mellett mást is eléget.

Vannak, akik élő fákat égetnek el, viszont ezzel az a baj, hogy az égetéskor a hő nagy részét elnyeli a bennük lévő víz elpárologtatása. A friss fa égetése olyan égéstermékekkel jár, amelyek károsak az egészségre.

A friss fával való fűtésnél is károsabb az egészségre a háztartási hulladékok és a műanyagok égetése, ugyanis az előbbinél is veszélyesebb légszennyező anyagok szabadulnak fel belőlük.

A házak kéményéből kiáradó füstfelhők viszont már most azt jelzik, hogy a lakosok ehhez folyamodtak.

A cseh kormány igyekszik a korszerű fűtési megoldások felé terelni az embereket, ám a szegényebbek kénytelenek a kályhákat igénybe venni. A helyi erdészetek közölték, hogy a tűzifaigénylőket illetően hosszú várakozási listák alakultak ki. Vannak egyébként olyanok, akik maguk gyűjtenek gallyakat az erdőkben, ez viszont engedélyhez van kötve Csehországban – számolt be a napi.hu.

A tűzifagyűjtés a magyarországi erdőkben is engedélyhez van kötve. A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto/Getty Images)

Rovatok