Index Vakbarát Hírportál

Titokban tárgyalt az oroszokkal Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója

2022. november 7., hétfő 13:28

Jake Sullivan bizalmas megbeszéléseket folytatott orosz kollégáival az eszkaláció és a nukleáris fenyegetések miatti aggodalmak miatt.

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója az elmúlt hónapokban bizalmas megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb tanácsadóival annak érdekében, hogy csökkentsék egy szélesebb körű ukrajnai konfliktus kockázatát, és figyelmeztessék Moszkvát, hogy ne használjon nukleáris vagy más tömegpusztító fegyvereket − közölték amerikai és szövetséges tisztviselők a The Wall Street Journallal

A tisztviselők elmondták, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kapcsolatban állt Jurij Uzsakovval, Putyin külpolitikai tanácsadójával. Sullivan beszélt az orosz kormányban lévő közvetlen kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel is − tették hozzá a tisztviselők. A források szerint a cél az volt, hogy megóvjanak az eszkaláció veszélyétől és nyitva tartsák a kommunikációs csatornákat, nem pedig az, hogy az ukrajnai háború rendezéséről tárgyaljanak.

Arra a kérdésre, hogy Sullivan folytatott-e nem nyilvános beszélgetéseket Ushakoval vagy Patrusevvel, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „Az emberek sok mindent állítanak”, és nem kívánt bővebben nyilatkozni. A Kreml nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

A Fehér Ház nyilvánosan nem ismerte el, hogy Jake Sullivan és magas rangú orosz tisztviselők között bármilyen telefonbeszélgetés folyt volna március óta, amikor Patrusevvel beszélt.

A nem nyilvános megbeszélésekre akkor került sor, amikor a Washington és Moszkva közötti hagyományos diplomáciai kapcsolatok visszaszorultak, Vlagyimir Putyin pedig arra utalt, hogy esetleg nukleáris fegyvereket vetne be Oroszország területének védelme érdekében.

Az atomhatalmak között szükséges a kapcsolattartás

Az Ukrajnának nyújtott támogatása és az invázió miatt Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések ellenére a Fehér Ház szerint bizonyos közös nemzetbiztonsági érdekek megvalósításához elengedhetetlen bizonyos szintű, Moszkvával való kapcsolattartás.

Több amerikai tisztviselő elmondta, hogy Sullivanről köztudott a kormányzaton belül, hogy szorgalmazza a kommunikációt Oroszországgal, még akkor is, ha más vezető politikai döntéshozók úgy érzik, hogy a jelenlegi diplomáciai és katonai környezetben a tárgyalások nem lennének gyümölcsözők.

A források nem közölték a hívások pontos időpontját és számát, és azt sem mondták el, hogy eredményesek voltak-e.

Szerintem mindig fontos, különösen a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok számára, hogy nyitott kommunikációs csatornákat tartsanak fenn, hogy megértsék, mit gondol mindkét fél, és ezáltal elkerüljék a véletlen konfrontáció vagy háború lehetőségét.  A nemzetbiztonsági tanácsadók a legközelebbi összeköttetést jelentik az Ovális Irodával anélkül, hogy az elnököt közvetlenül bevonnák ebbe a kommunikációs csatornába

− mondta Ivo Daalder, aki az Obama-kormányzat idején az Egyesült Államok NATO-nagyköveteként szolgált.

(Borítókép: Tom Brenner for The Washington Post / Getty Images)

Rovatok