Index Vakbarát Hírportál

Keményebb büntetést követel az iráni parlament

2022. november 7., hétfő 06:55

Az iráni parlamenti képviselők döntő többsége súlyos büntetések kiszabását követeli az őrizetbe vett tüntetőkre.

Az előterjesztést 227 képviselő támogatta a 290 tagú iráni törvényhozásban, amelyben keményvonalas és konzervatív politikusok vannak többségben. A nyilatkozat támogatói az országos tömegtüntetések résztvevőit „Isten elleni háborúval” vádolják, ami az iszlám törvénykezés szerint akár halállal is büntethető cselekménynek számít.

Amerika és más ellenségek nyíltan színre léptek a zavargások során, és vállalták a felelősséget a felfordulás keltésével és szervezésével kapcsolatban

– olvasható az IRNA iráni hírügynökség által közzétett dokumentum szövegében.

A teheráni vezetés már korábban is ellenségeit vádolta a hetedik hete tartó kormányellenes tüntetések szervezésével, amelyeket a 22 éves, őrizetbe vett Mahsza Amini halála váltott ki. Az erkölcsrendészet azért intézkedett ellene, mert megsértette a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat. Az iráni igazságszolgáltatás szintén jelezte, hogy nem lesz engedékeny. A mostani nyilatkozat esetében egy felhívásról van szó, és nem valószínű, hogy halálbüntetéseket hajtanának végre ez alapján.

Újabb halálos áldozatok is lehetnek

A nap során a biztonsági erők Irán északnyugati részén tüzet nyitottak a tüntetőkre, és könnygázt is bevetettek tömegoszlatásra. Az emberek egy tömegtüntetésen életét vesztő helyi kurd nő halála miatt vonultak az utcákra. A tiltakozók állítólag megtámadták Marivánban a város parlamenti képviselőjének irodáját is. Az oslói székhelyű Hengav jogvédő szervezet szerint több tucat aktivista megsebesült, és nem zárható ki, hogy halálos áldozatok is vannak.

Vasárnap diáktüntetések is voltak az ország tizenkét egyetemén, a többi között Raszt és Amol városában is. Többen azt skandálták az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjére, Ali Hameneire utalva, hogy „halál a diktátorra”.

Több mint 14 ezer embert állítottak elő

Jogvédők tájékoztatása szerint a megmozdulások kirobbanása óta több mint 14 ezer embert állítottak elő. Az aktivisták által működtetett HRANA hírügynökség szerint eddig 318 tüntető vesztette életét, köztük 49 fiatal és a biztonsági erők 38 tagja. Az állami sajtó ugyanakkor 46 biztonsági ember haláláról tud a megmozdulásokkal összefüggésben.

Rovatok