Index Vakbarát Hírportál

Több napig nem derül ki a félidős választások végeredménye

2022. november 8., kedd 09:15

A félidős választások eredménye nem derül ki a választás napján, a végeredményre pedig néhány napot kell majd várni – hívta fel a figyelmet a Fehér Ház szóvivője.

Karine Jean-Pierre a választás előtti napon tartott sajtótájékoztatón közölte, nem lesz ismert a választások összes győztese még néhány napig, mert időt vesz igénybe, hogy minden érvényes szavazatot jogszerű és megfelelő módon összesítsenek. Hozzátette, erről maga az elnök, Joe Biden is beszélt vasárnap.

A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Joe Biden várhatóan szerdán beszédet tart a választások eredményeivel kapcsolatban.

A választások előtti utolsó napon, hétfőn este Joe Biden a fővároshoz közeli Maryland államban vett részt a demokrata kampányeseményen, míg elődje, Donald Trump Ohióban kérte a választók támogatását a republikánusok támogatására. Mindketten egy utolsó, választások előtti beszéddel buzdították támogatóikat a szavazásra. Joe Biden és Donald Trump beszédéről részletesen itt írtunk. 

Nagy létszámban vesznek részt a félidős választáson

A volt és a jelenlegi amerikai elnök is kampánykorútra indult a hétvégén, még Barack Obama és Bill Clinton – aki nemrég elismerte, hogy szövetségi ügynökökkel földönkívülieket kerestetett Nevadában – is részt vett Joe Biden mellett a kampányban. Joe Biden számára nagy a választás tétje, ugyanis vádemeléssel nézhet szembe, ha elveszti a félidős választásokat.

Elon Musk nemrég megvásárolt közösségi oldalán adott tanácsot a választóknak, hogy szavazzanak a republikánusokra, szavait pontosan itt idéztük.

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millióan szavaztak személyesen vagy levélben – olvasható az NBC választási oldalán. A választók döntenek a törvényhozás alsóházának mind a 435 tagjáról, valamint a száztagú felsőház, a Szenátus 35 új tagjáról. Harminchat államban kormányzóválasztást is tartanak, és számos helyen önkormányzati és egyéb helyi tisztségviselőket is választanak az Egyesült Államok polgárai.

Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere az MTI szerint széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Rovatok