Index Vakbarát Hírportál

Ezüst riasztást készül bevezetni az Interpol

2022. november 8., kedd 08:34

Az Interpol „ezüst riasztást” készül bevezetni a bűncselekményből származó vagyon felkutatására – jelentette be kedden Reece Kershaw, az ausztrál szövetségi rendőrség főkapitánya.

Reece Kershaw, a szövetségi rendőrség főkapitánya az ausztrál felsőház meghallgatásán elmondta, hogy a nemzetközi rendőri szervezet fontolgatja eszköztárának bővítését. 

Ennek célja a bűncselekményből származó vagyonelemek nyomon követésének javítása és a pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos hírszerzési információk cseréjének jobb támogatása. A bűnözés nem ismer határokat, ahogy a bűnözés alapjául szolgáló illegális pénz sem

– mondta. Úgy vélekedett, szükséges, hogy a bűnözők vagyonának felkutatása az ausztrál rendőrség egyik fő stratégiája legyen. Szólt egyben arról, hogy az elmúlt évtizedben, az ausztrál rendőrség által alapított bűnügyi vagyonelkobzási munkacsoport megalakulása óta több mint 1,2 milliárd ausztrál dollár (323,5 milliárd forint) értékű vagyont foglalt le.

Csaknem kétszáz állam rendőrsége működik együtt

Az 1923-ban alapított Interpol 195 tagállama rendőrségének együttműködését hangolja össze. Egy tagállam úgynevezett vörös riasztással élhet annak érdekében, hogy bizonyos személyek letartóztatására kérjen tagállamokat. A körözött személy a tagállamok kérésére felkerül az Interpol legmagasabb szintű, vörös körözési listájára, de a szervezet meg is tagadhatja a kérést, amennyiben alapszabályával ellentétesnek találja. A „sárga riasztás” eltűnt személy felkutatására szolgál.

Az Interpol októberi jelentése szerint a rendőrök a kiberbűnözést és a pénzügyi bűncselekményeket tartják a legnagyobb fenyegetésnek világszerte. A lyoni székhelyű ügynökség közölte, hogy várakozásai szerint ezek a bűncselekmények jelentősen növekedni fognak az elkövetkező években – írta az MTI.

Rovatok