Index Vakbarát Hírportál

Koszovó szabotázzsal vádolja Szerbiát

2022. november 8., kedd 06:18

Albin Kurti koszovói miniszterelnök azzal vádolta Belgrádot, hogy destabilizálni akarja Koszovót. A miniszterelnök ugyanis támogatásáról biztosította azokat a rendőrként dolgozó szerbeket, akik benyújtották a felmondásukat azután, hogy a pristinai hatóságok elrendelték a Szerbia által kiadott rendszámtáblák koszovóira történő cseréjét.

Régóta húzódik már a rendszámvita Szerbia és Koszovó között: Koszovó Szerbia egykori tartománya, amely 2008-ban vált függetlenné, és azóta egy szerb kisebbségnek ad otthont. A koszovói kormány bejelentette, hogy még ebben a hónapban pénzbírságot kezd kiszabni azokra a szerb sofőrökre, akik a régi szerb rendszámtáblákat használják.

Felmondási hullám kezdődött a tiltakozó szerbeknél

Azokat a járműveket elkobozzák, amelyek sofőrje 2023. április 21-ig nem változtatja meg a rendszámot. Eddig 578 sofőr mondott le az intézkedés bevezetése miatt – közölte a koszovói belügyminisztérium. Az országnak több régióból kellett összegyűjteni az embereket a helyükre.

A rendőrök felmondási hulláma annak a szerb mozgalomnak a része, amelynek tagjai a konfliktus miatt kivonulnak az állami intézményekből, bíróságokról, a parlamentből, sőt, még a kormányból is. A szerb kormányzó párt vezetői, többek között Alekszandar Vucsics és számos szerb ellenzéki politikus támogatását fejezte ki a mozgalom tagjainak. 

Az elmúlt néhány napban egyre gyakrabban tapasztaltuk, hogy Szerbia elnöke több kísérletet tett arra, hogy destabilizálja a helyzetet Koszovóban 

– közölte Albin Kurti koszovói miniszterelnök. Josep Borrell felszólította Szerbiát és a Koszovóban élő szerbek képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a párbeszéd alatt vállalt kötelezettségeiket, és térjenek vissza a pristinai intézményekbe.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője a pristinai felet pedig arra kérte, hogy halassza el a rendszámtáblákról szóló rendelet érvényesítését, valamint szüntesse be az ezzel kapcsolatos büntetések kiszabását, és kezdje el létrehozni a szerb községek közösségét.

Egyértelmű, hogy Szerbia szabotálná a párbeszédre és a kompromisszumra törekvő összes kísérletet

– tette hozzá.

Évek óta nem sikerül rendezni a konfliktust

A két ország még 2013-ban kötött egy egyezséget, amelyben megállapodtak, hogy megoldják a köztük feszülő konfliktust, azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben. Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn arra szólította fel Szerbiát és Koszovót, hogy akadályozzák meg a feszültség eszkalálódását. 

Az elmúlt néhány napban egy nagyon veszélyes konfliktust láthattunk kibontakozni. Ennek azonban nem csak Szerbiára és Koszovóra nézve lenne következménye, hanem az egész régióra

– magyarázta a szóvivő. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy mindkét ország vezetőjével beszélt az ügyben. Mindkettőjüket felszólította arra, hogy tartózkodjanak az egyoldalú lépésektől, mert a helyzetet csak a párbeszéd oldhatja meg – írta Twitteren. 

A tiltakozó szerbek kivonultak az állami intézményekből

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek szombaton, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték a Szerbia által kiadott rendszámtáblák koszovóira történő cseréjét.

„Úgy döntöttünk, hogy kivonulunk a parlamentből, a kormányból és a négy északi város vezetésében betöltött tisztségünkből” – jelentette be Goran Rakic, a Koszovó északi részén élő szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának a vezetője, a pristinai kormány közigazgatási és helyi önkormányzati minisztere. Az ötvenezres lélekszámú észak-koszovói szerb kisebbség képviselői minden intézményből kivonulnak, így a rendőrségből és a bíróságokból is.

Nem sikerült elnapolni az intézkedést

Korábban az amerikai és az európai politikusok szerették volna elérni azt, hogy a november elsejei határidőt 10 hónappal halassza el Pristina, de ez nem történt meg. Albin Kurti koszovói kormányfő annyi engedményt tett, hogy november 1. és 21. között csak figyelmeztetik azokat a gépjármű-tulajdonosokat, akik szerintük illegális táblával rendelkeznek, november 21. és január 21. között pénzbírsággal is sújtják őket, január 21. és március 31. között pedig próbarendszámokat fognak kapni.

Augusztus elején két határátkelőt is lezártak a koszovói szerbek, tiltakozásul az új szabályok ellen. A rendőrség szerint több lövés is eldördült. Mindezt azután, hogy bejelentették: minden Koszovóban élő szerbnek kötelező lesz a koszovói személyi igazolvány és rendszámtábla.

(Borítókép: Albin Kurti 2022. augusztus 24-én. Fotó: Ben Kilb/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok