Index Vakbarát Hírportál

Fenyegetések tornádóját zúdítják a szavazóbiztosokra az amerikai választások előtt

2022. november 8., kedd 18:19

A 2020-as amerikai választások óta a miniszterektől kezdve a szavazóbiztosokig sokan szembesültek online zaklatással. Véleményük szerint a közösségimédia-vállalatoknak és a bűnüldöző szerveknek többet kellene tenniük.

A 2020-as választások óta rengeteg fenyegetést kapott Colorado állam választásokért is felelős demokrata belügyi államtitkárát, Jena Griswoldot a Facebook- és Instagram-oldalain, az e-mail-postaládájában és a Twitter-csatornáján, valamint a szélsőséges közösségi hálózatokon keresztül − írja riportjában a The Washington Post

Vigyázz magadra. TUDOM, HOL LAKSZ, LÁTOM, AHOGY ALSZOL. FÉLJ, NAGYON FÉLJ!

– szólt az egyik Facebook-üzenet. 

Griswold irodája több száz további fenyegetést azonosított 2020 óta, amikor is Donald Trump azzal vádolta, hogy meghamisította a választási eredményeket. Bár az irodája kapcsolatban áll a nagy techcégekkel, azt mondta, egyértelmű, hogy a Szilícium-völgy nem reagál megfelelően.

Az online zaklatások áradata, amelyet Griswold az elmúlt két évben tapasztalt, jól jelzi a fenyegetések áradatát, amely a választásokon dolgozókat minden szinten megcélozta, a miniszterekről a szavazóbiztosokig. Választási szakértők szerint a fenyegetések közvetlen következményei a 2020-as választásokról szóló hamis narratíváknak, amelyek részben a közösségi médiában terjedtek el, és az egykor a nyilvánosság előtt ismeretlen tisztviselőket az összeesküvés-elméletek középpontjába emelték.

Az online támadások célpontjává vált választási tisztviselők és a bűnüldöző szervek a fenyegetések újabb hullámára készülnek a félidős választások napján és azt követően, amikor a választási csalásról szóló esetleges újabb állítások várhatóan még erőszakosabb online retorikához vezethetnek. 

Az FBI nem kívánt nyilatkozni a lapnak. A múlt hónapban az ügynökség figyelmeztetést adott ki a fenyegetésekről, és azt közölte, hogy továbbra is

prioritásként kezeli a fenyegetések azonosítását és kivizsgálását.

Arra kérték a nyilvánosságot, hogy a helyi irodákban vagy a honlapjukon keresztül jelezzék a választási bűncselekményeket.

Hullámokban érkeznek a fenyegetések

Jen Easterly, a kormány Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökségének (CISA) igazgatója egy múlt heti fórumon elmondta, hogy a helyi bűnüldöző szervek is kritikus szerepet játszanak a választások biztosításában. A CISA több héten át országos képzéseket tartott arról, hogyan lehet deeszkalálni a helyzeteket.

A választások biztosítása pártoktól független tevékenység, és nincs helyük a fenyegetéseknek. Ez elfogadhatatlan

− mondta. 

A választási tisztviselők országszerte, köztük olyan billegő államokban is, mint Arizona és Pennsylvania, azt mondják, hogy a fenyegetések hullámokban érkeznek, és követik a híreket

A folyamatos zaklatás hozzájárult ahhoz, hogy országszerte nagy a fluktuáció a választóbiztosok között. A New York-i Egyetem jogi kara Brennan Center for Justice nevű szervezetének az év elején közzétett felmérése szerint 5-ből 1 választási tisztviselő nem valószínű, hogy 2024-ig folytatja szolgálatát. A tanulmány szerint a rendszer elleni politikai támadások és a stressz az elsődleges okok, amiért távozni akarnak.

(Borítókép: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok