Index Vakbarát Hírportál

Nagy bejelentésre készül Donald Trump

2022. november 9., szerda 10:22

Donald Trump volt amerikai elnök hónapok óta a 2024-es elnökjelöltség gondolatával kacérkodott, és a keddi félidős választások előestéjén arra utalt a támogatóinak, hogy már a jövő héten ringbe száll.

„Nagyon nagy bejelentést fogok tenni kedden, november 15-én a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóban” – mondta Donald Trump a támogatóinak J. D. Vance ohiói szenátorjelölt mellett tartott gyűlésen.

Több politikus és elemző úgy véli, hogy a volt amerikai elnök hivatalosan is bejelenti, hogy indul a 2024-es választáson.

Egy országos közvélemény-kutatásban és interjúkban azonban kedden három államban is aggodalmukat fejezték ki a választók a 76 éves volt republikánus elnök kora, megosztó személyisége és amiatt, hogy képes-e felvenni a versenyt az általános választásokon.

„Mindent megteszek, hogy megakadályozzam az indulását” – mondta az egyik 77 éves amerikai választó, aki kedden a Michigan állambeli Birminghamben kizárólag republikánus szavazatot adott le. Mint mondta, kétszer is Trumpra szavazott, de most őt okolja az ország feszült politikai légköréért és a demokraták többségéért a kongresszusban. Hozzátette, azt gondolja, hogy Trump túlságosan megosztó. 

Hat másik, arizonai, georgiai és michigani republikánus szavazó is osztotta a fenti véleményt, akik többsége kérdés nélkül hangoztatta Trump iránti ellenszenvét.

Így áll a volt elnök szénája

A közvélemény-kutatások szerint több tízmillió republikánus ellenzi Trump indulását.

A Reuters/Ipsos által októberben megkérdezett republikánusok mintegy 60 százaléka mondta azt, hogy Trumpnak 2024-ben újra kellene indulnia, 36 százalékuk szerint pedig nem kellene. Az Edison Research által kedden közzétett exit poll felmérésben 10 válaszadóból hatan mondták, hogy kedvezőtlen véleményük van a volt elnökről.

Politikai elemzők és pártvezetők szerint Donald Trump továbbra is esélyes a két év múlva esedékes republikánus jelöltségre, különösen akkor, ha a kedd estére várt nagy republikánus erősödés megvalósul.

Donald Trump Ohióban kérte a választók támogatását a republikánusok számára. Joe Biden és a volt elnök egy utolsó, választások előtti beszéddel buzdították támogatóikat a szavazásra. Joe Biden és Donald Trump beszédéről részletesen itt írtunk.

A volt és a jelenlegi amerikai elnök is kampánykörútra indult a hétvégén, még Barack Obama és Bill Clinton – aki nemrég elismerte, hogy szövetségi ügynökökkel földönkívülieket kerestetett Nevadában – is részt vett Joe Biden mellett a kampányban.

Joe Biden számára nagy a választás tétje, ugyanis vádemeléssel nézhet szembe, ha elveszti a félidős választásokat. A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millióan szavaztak személyesen vagy levélben, de a végső összesítést a választás után csak több nappal később teszik közzé.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond J. D. Vance republikánus ohiói szenátorjelölt választási kampányrendezvényén Vandialában 2022. november 7-én. Fotó: Michael Conroy / AP / MTI)

Rovatok