Index Vakbarát Hírportál

Hiába javult a helyzet, Európában még mindig nagyon kevés a női feltaláló

2022. november 9., szerda 08:04

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) új tanulmánya szerint az európai feltalálók mindössze 13 százaléka kerül ki a női nemből.

Az EPO tanulmánya azt vizsgálta, hogy az 1978 és 2019 között beérkezett szabadalmi bejelentések közül mennyi volt a női feltaláló. Annak ellenére, hogy jelentősen emelkedett a női feltalálók száma Európában (az 1970-es években mindössze 2 százalék volt az arányuk), még mindig rendkívül nagy a nemek közti szakadék – írja a tanulmány. 

Az EPO-tanulmány célja az, hogy betekintést nyújtson a szakmában uralkodó nemi egyenlőtlenségekbe, valamint hiteles adatokat szolgáltasson a különböző országok női feltalálóiról – írja az epo.org

Az EPO-tagállamok rangsorában – a 2010–2019-es időszakot vizsgálva – Lettországban 30,6 százalék, Portugáliában 26,8 százalék, Horvátországban 25,8 százalék, Spanyolországban 23,2 százalék, Litvániában 21,4 százalék volt a női feltalálók aránya. Németországban és Luxemburgban is 10 százalék volt ez szám, Liechtensteinben 9,6 százalék, Ausztriában pedig a legalacsonyabb, 8 százalék.

A VIZSGÁLT IDŐSZAKBAN MAGYARORSZÁG HÁTULRÓL A 13. VOLT A SORBAN A 34 ORSZÁG KÖZÜL: A NŐI FELTALÁLÓK ARÁNYA 12,4 SZÁZALÉK VOLT.

A kémia az a terület, ahol kiemelkedően sok a női feltalálók aránya, míg a gépiparban a legalacsonyabb. A kémiai ágazaton belül is a biotechnológia és a gyógyszeripar az, ahol a szabadalmaztatások 30 százalékát női feltalálók nyújtják be.

A tanulmány megjelentetésével egy időben az EPO egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett, amelyen téma lesz a nemek közti szakadék leküzdése és a nők bátorítása. 

Rovatok