Index Vakbarát Hírportál

Szejm-alelnök: Orbán Viktor cserben hagyta Lengyelországot

2022. november 9., szerda 08:19

Piotr Zgorzelski, a lengyel Szejm alelnöke a Polsat News saját gyártású műsorában többek között arról is beszélt, hogy Orbán Viktor magára haragította Lengyelországot, amikor Brüsszelbe ment tárgyalni az Európai Bizottsággal.

Amint arról korábban az Index is írt, Szymon Szynkowski vel Sek lengyel unióügyi miniszter kedden arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre szánt uniós helyreállítási terv elszámolásának részletkérdéseit illetően Varsó kész arra, hogy további párbeszédet folytasson Brüsszellel, de nem mond le a szuverenitás elveiről.

„Orbán Viktor cserben hagyta Lengyelországot”

A Szejm alelnöke, Piotr Zgorzelski szerint a lengyel kormány jelenleg ugyanazt csinálja, mint a magyar kormány. Amint arra emlékeztetett, amikor Orbán Viktor rájött, hogy az újjáépítési alap nélkül Magyarország a világjárvány után és az ukrajnai háborús helyzetben nem tudja majd felpörgetni a gazdaságát, akkor a miniszterelnök Brüsszelbe ment, hogy alkut kössön az Európai Bizottsággal.

Kedves Orbán Viktor, megint magára haragította Lengyelországot, ismét cserben hagytak bennünket

– tette hozzá, majd így folytatta:

Ezért még egyszer megkérdezem, hogy mi a fontosabb számunkra. Néhány tógás transzvesztita vagy Lengyelország modernizációja?

Zgorzelski egy kormányszóvivő szavaira hivatkozott, aki szerint a kormány egy lehetséges beruházáscsökkentési csomagot készít elő. A politikus szerint az ilyen megtakarítások keresését a kormánynak a saját háza táján kéne kezdenie. Látott már olyan kormányt, amelyben 84 miniszterhelyettes lenne a felesleges ügyekért?  kérdezte, majd hozzátette: „A kancellária kiadásai elérik a másfél milliárd zlotyt.”

Több milliárd eurónyi támogatást tart vissza az Európai Bizottság

Korábban írtunk róla, hogy az Európai Bizottság döntése szerint továbbra is több milliárd eurónyi támogatást tartanak vissza Lengyelországtól, mert a varsói kormány nem kezeli a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket. A szóban forgó pénzek az Európai Unió kohéziós alapjából származnak, amelynek az az elsődleges célja, hogy a szegényebb tagállamok felzárkózzanak, és ezeknek Lengyelország volt eddig a legnagyobb kedvezményezettje. A jelenlegi, 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban több mint 75 milliárd eurót kapna.

(Borítókép: Gabriel Bouys / AFP)

Rovatok