Index Vakbarát Hírportál

Az EU 250 millió euró segélyt ígér Moldovának

2022. november 10., csütörtök 18:45

Az Európai Unió 250 millió euróval (100 milliárd forint) támogatja Moldovát, hogy megbirkózhasson az energetikai válsággal – közölte csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Chisinauban tett látogatása alkalmával.

„Európa szolidaritása Moldovával megingathatatlan” – hangsúlyozta Von der Leyen az új energetikai segélycsomag bejelentésekor.

Ennek értelmében Moldova januártól 100 millió eurót kap közvetlen támogatásként és további 100 milliót hitelekben gázszükségletei kielégítésére. Az EU további 50 millió euró segítséget nyújt a moldovai költségvetés támogatására – írja az MTI.

Maia Sandu Nyugat-barát moldovai elnök már korábban is arra hívta fel a figyelmet, a 2,6 millió lakosú Moldova drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen.

Ez az utóbbi három évtized legsúlyosabb válsága

– hangoztatta Sandu, elítélve, hogy Oroszország szerinte „demokrácia ellen irányuló fegyverként használja energiaforrásait”. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól. A Gazprom orosz gázipari óriás a chisinaui vezetés szerint felével csökkenti szállításait novemberben.

Az áram mintegy 30 százalékát Moldova Ukrajnából szerzi be, az ukrán áramtermelésre mért orosz csapások nyomán azonban a kijevi vezetés az áramexport leállítására kényszerült. Von der Leyen egyben üdvözölte Moldova uniós tagjelölti státuszát. Hozzátette: tavaly az EU 840 millió euró támogatással, valamint hitellel segítette Moldovát.

Párizsban egyébként november 21-én fognak adománykonferenciát tartani a kelet-európai ország megsegítésére. Natalia Gavrilita kormányfő csütörtökön arról beszélt, hogy hazájának az idei évben kapott segítségen felül további 450 millió euróra lenne szüksége európai partnereitől az energiaválság kezelésére.

Legrosszabb esetben a teljes leállás fenyeget

– tette hozzá Gavrilita, akit a Politico idézett. Két korábbi adománygyűjtés egyenként mintegy 600 millió eurót hozott Moldova számlájára.

Rovatok