Index Vakbarát Hírportál

Hurrikán csapott le Floridára

2022. november 10., csütörtök 11:33

A Nicole hurrikán csütörtökön kora reggel érte el Florida keleti partvidékét, heves esőzésekkel és veszélyes viharokkal sújtva a régiót. Közel 40 év óta ez volt az első hurrikán, amely novemberben csapott le az Egyesült Államokra.

Az egyes kategóriájú vihar Vero Beachtől délre csapott le óránként 120 kilométeres széllel, és elárasztott néhány olyan területet, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt az Ian hurrikán is sújtott − írta meg a CNN

A vihar miatt, amely tornádókat is okozhat, több száz járatot töröltek, iskolákat és egyetemeket zártak be, valamint épületeket ürítettek ki. 

Több mint ötmillió ember tartózkodik olyan területen, amelyre figyelmeztetés terjed ki, és további 4 millió ott, amelyet megfigyelnek. Florida keleti, középső és északi részén akár 8 centiméternyi eső is hullhat. Emellett péntekig 2 és 6 centiméter közötti eső várható az Egyesült Államok délkeleti részein, az Appalache-hegység déli és középső részén és a nyugati közép-atlanti térségben.

Ilyenkor ezen a környéken már nincs hurrikánszezon, a Nicole minden idők legkésőbb érkező hurrikánja az Egyesült Államok történetében. A Yankee hurrikán rekordját döntötte meg, amely 1935 november 4-én érte el Floridát. Közel 40 éve egyetlen hurrikán sem érkezett az országba novemberben. A legutóbbi a Kate volt, 1985-ben.

((Borítókép: Eva Marie UZCATEGUI / AFP)

Rovatok