Index Vakbarát Hírportál

Fejkendő nélküli képet jelentetett meg az egyik legismertebb iráni színésznő

2022. november 10., csütörtök 13:04

Fejkendő nélküli képpel állt ki az iráni tüntetők mellett az Instagramon Taraneh Alidúszti színésznő, az Oscar-díjjal jutalmazott Az ügyfél című 2016-os film egyik főszereplője.

A szerdán feltöltött képen a 38 éves színésznő táblát tart, amelyen a „nő, élet, szabadság” szavak olvashatók kurd nyelven. Ez a tüntetések egyik szlogenje − közölte az MTI. 

Alidúszti − aki Irán egyik legismertebb színésznője − többször bírálta az ország vezetését a tiltakozások kezdete óta, támogatásáról biztosítva a tüntetők követeléseit.

Néhány nappal korábban felidézte egy 2019-es bejegyzését, amelyben azt írta:

Nem vagyunk állampolgárok, soha nem is voltunk. Rabok vagyunk, több millió rab.

A közel nyolcmillió követővel rendelkező színésznő a hétvégén azt írta: nem tervezi, hogy elhagyja az országot, és kész megfizetni az árat azért, hogy kiáll a jogaiért.

Maradok, és abbahagyom a munkát. A bebörtönzöttek és a meggyilkoltak családjai mellett maradok. Én leszek a szószólójuk

− tette hozzá.

Az Iránban élő színésznő valószínűleg nem ússza meg következmények nélkül, hiszen a megmozdulások kezdete óta a hatóságok többször vegzálták azokat a hírességeket, akik támogatásukról biztosították a tiltakozókat.

A tüntetések kezdete óta legalább öt iráni színésznő tett közzé képet magáról a kötelező fejkendő nélkül szolidaritásának jeleként.

Az iszlám köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, aki meghalt, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette a fejkendő nem megfelelő viselése miatt.

Rovatok