Index Vakbarát Hírportál

Németország befenyítette Magyarországot

2022. november 10., csütörtök 18:16

Németország világossá tette Magyarország számára, hogy nincs „szürke zóna” Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálásával kapcsolatban. Az Országgyűlés az őszi ülésszakban tárgyal erről.

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön Berlinben elmondta:

Ami a Magyarországgal kapcsolatos kérdést illeti: Szeretném ezt egyértelműen hangsúlyozni… nincs szürke zóna

– jelentette ki Baerbock svéd kollégájával, Tobias Billstrommal tartott közös sajtótájékoztatóján, amelyről a Reuters számolt be.

Svédország és Finnország az orosz–ukrán háború kezdete után nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami – szavai szerint – növeli a katonai szövetség biztonságát.

Magyarország és Törökország azonban az a két egyedüli NATO-tag, amely még nem ratifikálta a csatlakozási kérelmeket. Sanna Marin finn miniszterelnök nemrég kijelentette, hogy „most minden szem Magyarországra és Törökországra szegeződik”.

Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón elmondta, hogy a parlament őszi ülésszakán először azokat a határozatokat fogadják el, amelyek az uniós megállapodásokkal, illetve az uniós forrásokkal vannak összefüggésben, csak utána ratifikálják a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló határozatot.

Rovatok