Index Vakbarát Hírportál

Magyarországról is látni lehetett a rózsaszínű sarki fényt

2022. november 10., csütörtök 18:20

Rózsaszínben tündökölt a sarki fény, amelyet Magyarországról is látni lehetett. Leggyakrabban egyébként zöld, zöldesfehér vagy sárgászöld színű szokott lenni.

Ritka jelenségről készültek felvételek Norvégiában november elején: a rózsaszínben tündöklő sarki fényt kapták lencsevégre. A naptevékenység erőssége, a Föld mágneses terének állapota, a légkörben található részecskék, illetve a reakció által felszabaduló energiák mind meghatározzák az Aurora Borealis erősségét.

Leggyakrabban egyébként zöld, zöldesfehér vagy sárgászöld színű szokott lenni, a mostani lilás szín a Föld légkörében megtalálható nitrogénnel való találkozás eredménye. Ez utóbbi csak különösen erős naptevékenység miatt tud kialakulni, ugyanis a nitrogénatomok gerjesztéséhez sokkal nagyobb sebességgel kell a napszélnek a légkörbe csapódnia – írja az Időkép.

Hétfő este Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt, az Időkép prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kamerái felvételt is készítettek róla. Nagyjából 2-3 percig volt megfigyelhető a jelenség. Legutóbb egyébként augusztus 17-én volt látható Magyarországról, előtte pedig március 13-án.

Rovatok