Index Vakbarát Hírportál

Drágábban adhatják az alkoholt a szomszédban

2022. november 10., csütörtök 09:53

Már a következő fázisba jutott Szlovákiában az a parlamenti javaslat, amely alapján megemelhetik az alkoholtermékek jövedéki adóját.

Emelhetik az alkoholra kivetett adót Szlovákiában, emiatt több termék is drágulhat majd a jövőben – írja a Paraméter. A lap megemlíti, hogy minderre az állam alapvető közfeladatainak finanszírozása miatt lehet szükség.

A szlovák parlament még kedden juttatta el a következő fázisba az OĽaNO azon javaslatát, amely az alkoholos italok jövedéki adójára vonatkozik. Az alkoholtartalmú italok adójának alapkulcsát ez alapján emelhetik, ahogy az alkoholra kivetett kedvezményes adókulcsot is.

Paraméter arról is ír, hogy a dokumentum alapján a javasolt adókulcs az emelés után is az alkoholos ital alapkulcsának 50 százaléka lesz.

Több ezer liter alkoholt semmisített meg a NAV

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy nemrég mintegy 8 ezer liter alkoholt semmisítettek meg a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Nyugat-Magyarországon.

A pénzügyőrök az elmúlt időszakban mintegy 850 esetben foglaltak le ismeretlen eredetű alkoholt Magyarország nyugati részén. A lefoglalt jövedéki árut kötelező megsemmisíteni.

(Borítókép: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Rovatok