Index Vakbarát Hírportál

Ne gyúrj és ne járj vidámparkba – ilyen az afgán nők élete a tálibok alatt

2022. november 10., csütörtök 19:51

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait.

A radikális, iszlamista, afganisztáni tálibok kitiltották a nőket az edzőtermekből és parkokból is. A nőkkel szembeni újabb korlátozó intézkedéseket a radikálisok egyik tisztségviselője jelentette be csütörtökön Kabulban – írja az MTI.

Mohammad Szadik Akif Muhadzsir, az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium, közismertebb nevén a tálibok erkölcsrendészete szóvivője azzal indokolta az új rendelkezést, hogy az emberek nem tartották be a nemek elkülönítésére vonatkozó előírásokat, illetve a nők nem viselték a kötelező fejkendőt, a hidzsábot.

Hidzsáb nélkül gyúrtak

Muhadzsir közölte, hogy a rendelet a héten lépett hatályba. Mint mondta, a tálibok mindent elkövettek az utóbbi 15 hónapban, hogy elkerülhessék a nők kizárását a parkokból és edzőtermekből, így például külön napokat hirdettek meg a nők és a férfiak számára.

De sajnálatosan az utasításokat semmibe vették és a szabályokat megsértették, ezért be kellett zárnunk a parkok és edzőtermek kapuit a nők előtt

– nehezményezte a szélsőségesek szóvivője.

Sok esetben vettek észre férfiakat és nőket is a parkokban, hidzsábot azonban nem láttunk. Ezért más megoldással kellett előhozakodni, és egyelőre nem engedik be a nőket az edzőtermekbe és parkokba.

Muhadzsir közölte azt is, hogy a tálibok ellenőrizni fogják a szabályok betartását.

Valaki hazudik

Egy névtelenséget kérő személyi edzőnő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy nők és férfiak nem edzettek közösen abban a kabuli edzőteremben, ahol dolgozik. 

A tálibok hazudnak. Külön edzettünk

– jelentette ki a megtorlástól tartó nő.

Mint mondta, csütörtökön két férfi lépett be az edzőterembe azt állítva, hogy az erkölcsrendészet tagjai, és felszólították a nőket, hogy hagyják el az épületet. A nők próbáltak tiltakozni, de a tálibok őrizetbe vették őket.

Muhadzsir egyébként szerdán jelentette be, hogy a vidámparkokból is kitiltották a nőket.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket a közéletből és a felsőoktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

Mindemellett a nők sérelmére elkövetett felderítetlenül maradt gyilkosságok száma növekedett.

(Borítókép: Shaul Schwarz/Getty Images)

Rovatok