Index Vakbarát Hírportál

Az első magyar–ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséről tárgyalt a külügyi államtitkár

2022. november 11., péntek 15:58

Az első magyar–ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséről, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztetett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel a beregsurány–asztélyi határátkelőhelyen.

Magyar Levente a találkozót követően elmondta: mindkét fél régi törekvése, hogy átjárhatóbbá tegyék a magyar–ukrán határszakaszt a személy- és az áruforgalom számára, de az utóbbi tíz évben tárgyalt számos javaslat közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítani.

„Azt látom, hogy van egy igazi, őszinte szándék az ukrán fél részéről, hogy felgyorsítsa ennek a programnak a végrehajtását” – összegezte tapasztalatait az államtitkár, aki hozzátette: ezt a szándékot Magyarország üdvözli, és mindenben hozzájárul az infrastrukturális beruházások megvalósításához.

Magyar Levente a legfontosabb feladatnak Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítését nevezte.

Ehhez a határ magyar oldalán néhány tíz kilométer autópályát kell megépíteni, ukrán oldalon a Beregszászt elkerülő útszakasz megvalósítása a prioritás, a beruházások finanszírozásához pedig Brüsszel segítségét kérnék a felek.

Tisza-híd épülhet Záhonynál

Magyar Levente további közös feladatként jelölte meg egy új Tisza-híd megépítését Záhonynál, illetve a Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád közötti határátkelőhely megnyitását. Előbbi beruházás tervezéséhez és megvalósításához szintén Brüsszel anyagi támogatására számítanak.

Az államtitkár szerint a nagyhódosi, már megépített határátkelő üzembe helyezése fontos regionális és országos érdek, ebben is nagy nyitottságot mutatott az ukrán fél.

„Ha hozzá tudunk járulni az ukrán oldali munkákhoz, akkor ezt készek vagyunk megtenni” – mondta Magyar Levente.

A megbeszélésen érintették a vasúti gabonaszállítás kérdését is: a nagyobb mennyiségű terményszállításhoz és annak magyar oldali fogadásához további technikai egyeztetésekre lesz szükség a felek között.

„Egyértelmű magyar szándék, hogy ebben is segítsük Ukrajnát, készek vagyunk szintén anyagi forrást irányítani erre a területre” – fogalmazott Magyar Levente.

Hálásak a magyar partnereknek

Musztafa Najem kiemelte: a találkozón a beregszászi elkerülő megépítésének, a beregsurány–asztélyi határátkelő ukrán oldali fejlesztésének, illetve a nagyhódosi határátkelő megnyitásának kérdéseit is megvitatták. Az ukrán politikus reményét fejezte ki, hogy még ebben az évben pont kerülhet az új átkelő megnyitásának ügyére.

Elkészültek az ehhez szükséges számítások, hálás vagyok magyar partnereinknek, hogy készen állnak megfinanszírozni a nyitáshoz szükséges ukrán oldali fejlesztéseket

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

Közös beadványt küldenek az EU-nak

Keresik a lehetőséget az asztélyi határátkelőn egy olyan ideiglenes megoldásra, amely segítene tehermentesíteni a többi ukrán–magyar átkelő forgalmát. 

Musztafa Najem megerősítette, hogy a beruházások megvalósulásának ügyében az ukrán kormány a magyar féllel közösen lép fel az Európai Uniónál, az asztélyi határátkelőhely nagyobb felújításához szükséges finanszírozásról pedig közös beadványt juttatnak majd el Brüsszelbe.

Rovatok