Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a japán igazságügyi miniszter

2022. november 11., péntek 19:32

Lemondott pénteken az alig három hónapja beiktatott japán igazságügyi miniszter, miután azt vetették a szemére, hogy nem veszi elég komolyan feladatait. Hanasi Jaszuhiro egy szerdai politikai gyűlésen azt mondta, hogy tisztsége „nem sok politikai haszonnal jár” és csak akkor kerül be a hírekbe, „ha reggel aláír egy kivégzést”.

Japánban a halálos ítéleteket kötél által hajtják végre, és az elítéltek rendszerint csak néhány órával a kivégzés előtt tudják meg, mi vár rájuk. Ezt a gyakorlatot az évek során számos emberi jogi szervezet élesen bírálta.

Lemondásának benyújtása után Hanasi újságírók előtt elnézést kért, amiért „elbagatellizálta a halálbüntetést, feldühítve a közvéleményt”, a parlamentben tett beszédében pedig kijelentette: visszavonja szavait.

A hírre Kisida Fumio miniszterelnök szombatra halasztotta az indulást kilencnapos ázsiai körútjára, amelynek keretében részt vesz egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján és a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján is, valamint Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet.

A kormányfő egyúttal bejelentette: Hanasi utódja a Harvard egyetemen végzett Szaito Ken lesz.

Rovatok