Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Meg kell kettőznünk az éghajlatváltozásról szóló vállalásokat

2022. november 12., szombat 06:10

A globális klímaválság valóságosan fenyegeti a Földet − jelentette ki pénteken az amerikai elnök. Joe Biden, aki az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) mondott beszédet az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok megteszi a rá háruló feladatokat a klímaválság elleni küzdelemben.

A klímaválság az emberiség biztonságáról, a gazdasági, a környezeti és a nemzetbiztonságról, valamint egyenesen bolygónk életéről szól jelentette ki Joe  Biden, mielőtt felvázolta az Egyesült Államoknak, a világ második legnagyobb széndioxid-kibocsátójának az intézkedéseit.

Joe Biden, akinek a kormánya csaknem 370 milliárd dollár összértékben szán beruházásokat az éghajlatváltozás lassítására, biztosította a többi országot afelől, hogy az Egyesült Államok tartja magát a tervéhez: 2030-ig 50-52 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005. évi szinthez képest − közölte az MTI. 

Az Egyesült Államok elnökeként bízva mondhatom, hogy országom teljesíteni fogja a 2030-as kibocsátási célt

− szögezte le az elnök.

Beszédével az amerikai elnök emlékeztetni akarta a Sarm-es-Sejkben összegyűlt állam- és kormányfőket: tartsák be a felmelegedés legsúlyosabb hatásainak elkerüléséért meghatározott 1,5 Celsius-fokos határt annak ellenére, hogy egy sor válság − az Európában és másutt dúló háborúktól a szárnyaló inflációig − eltereli erről a nemzetközi közösség figyelmét.

Minden országnak többet kell tennie

Ezen körülmények ellenére minden korábbinál fontosabb, hogy megkettőzzük az éghajlatváltozással kapcsolatos vállalásainkat. Oroszország háborúja csak megnöveli annak a szükségét, hogy a világ felszámolja a fosszilis energiahordozóktól való függését

− mondta Joe Biden.

„Minden országnak többet kell tennie. Ezen a tanácskozáson meg kell újítanunk, sőt, fokoznunk kell klímavédelmi ambícióinkat” − mondta az elnök, miközben az ENSZ szerint a különböző országok vállalásai továbbra is a katasztrofális 2,8 Celsius-fokos felmelegedési pályán tartják a Földet.

A tanácskozáson mondott beszéde előtt Joe Biden egyiptomi kollégájával, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel tárgyalt. Biden a tárgyalás előtt újságíróknak azt mondta: a térség helyzetéről és két ország közötti „szilárd” védelmi partnerségről lesz szó. A Fehér Ház szerint Biden szóba hozta az emberi jogok helyzetét is, többek között a bebörtönzött Alaa Abdel-Fattáh demokráciapárti blogger sorsát, akinek héthavi éhségsztrájk után veszélyben forog az élete.

Rovatok