Index Vakbarát Hírportál

Két repülőgép ütközött össze, katasztrófába torkollott a légiparádé

2022. november 13., vasárnap 07:27

Két történelmi katonai repülőgép ütközött össze és zuhant a földre szombaton egy dallasi légibemutatón, majd fekete füst szállt fel az égre – közölték a szövetségi tisztviselők.

A tisztviselők nem árulták el, hány ember tartózkodott a repülőgép fedélzetén, és azt sem, hogy a földön tartózkodók között volt-e sérült, de az ABC News egyik munkatársa Twitteren arról írt – egy kollégájának beszámolója alapján –, hogy legalább hat ember veszíthette életét.

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közleménye szerint egy Boeing B–17 Flying Fortress és egy Bell P–63 Kingcobra ütközött össze, majd zuhant le délután fél egy körül – írja a The Guardian.

Csak álltam ott. Teljesen sokkot kaptam, nem hittem el, amit láttam. Mindenki sokkot kapott és sírni kezdett, amikor felfogták, mi történt

– mondta Anthony Montoya, aki egy barátjával vett részt a légibemutatón.

A B–17-es, egy hatalmas négymotoros bombázógép az amerikai légierő egyik sarokköve volt a második világháború idején. Az amerikai vadászgépet, a Kingcobrát a háború alatt főként a szovjet erők használták. A legtöbb B–17-est a második világháború végén leselejtezték, és a Boeing szerint ma már csak néhány példány maradt meg, amelyek nagyrészt múzeumokban és légibemutatókon szerepelnek.

Hank Coates, a Memorial Air Force elnöke szintén nem beszélt arról, hogy hányan vesztették életüket a katasztrófában, de elmondása szerint a B–17-esek jellemzően négy-öt személyt szoktak szállítani, míg a P–63-asban csak a pilóta számára van ülés.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács vizsgálatot indított az ügyben, ez azonban még évekig elhúzódhat.

(Borítókép:  GollyItsMollie / AFP)

Rovatok