Index Vakbarát Hírportál

Először emlékeztek meg III. Károly király vezetésével a brit háborús halottakról

2022. november 13., vasárnap 14:27

A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen először vett részt uralkodóként III. Károly király.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-hez legközelebbi vasárnapon esedékes − adta hírül az MTI. 

Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a London kormányzati negyedének közepén álló, a háborús halottak tiszteletére emelt emlékmű, a Cenotaph volt.    

A parlament híres toronyórája, a négyévi renoválás után most először ismét üzembe helyezett Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után a felsorakozott tömeg – köztük a brit fegyveres erők csaknem tízezer veteránja – kétperces néma főhajtással tisztelgett a halottak emléke előtt.    

A kétperces csend kezdetét és végét a brit hadsereg egy első világháborús ágyújának lövései jelezték.    

Ezután helyezte el koszorúját III. Károly király. A vasárnapi londoni ceremónia hetven éve az első olyan háborús megemlékezés volt, amelyet nem II. Erzsébet uralkodása alatt tartottak, bár a néhai királynő életének utolsó éveiben is Károly akkori trónörökös helyezte el édesanyja koszorúját az emlékműnél.

Rovatok