Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt Isztambulban, többen meghaltak

2022. november 13., vasárnap 15:47

Több halálos áldozata és sérültje van annak a törökországi robbanásnak, amely vasárnap délután történt Isztambul forgalmas sétálóutcájában.

Ismeretlen eredetű robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon, a detonációnak halottjai és sebesültjei is vannak – írta Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója a hivatalos Twitter-fiókján.

A tartomány kormányzójának közlése szerint eddig hat halottja és 53 sebesültje van a detonációnak. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen, az esettel kapcsolatban a hatóságok hírzárlatot rendeltek el.

Nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek a helyszínre. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől.

A robbanásról készült felvételeken fellobbanó lángokat lehet látni, amit hangos robbanás követ.

Erdogan: Támadás történt

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást. Erdogan elmondta, hogy a detonációt bomba okozta, és felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit. 

A török elnök arról is beszámolt, hogy az elsődleges információk szerint egy nő is szerepet játszott a robbantásban.

Helytelen lenne egyelőre kijelenteni, hogy terrortámadás történt, de az elsődleges információk és a kormányzóm értésülései alapján eléggé terrorizmusszaga van

– fogalmazott.

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

Reagált a magyar külügy

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit

– fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban, és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. Közölte, hogy folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk, és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot.

A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni. Az Isztambulban tartózkodó magyarok a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni a következő zöldszámon: 003680368036.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségben az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

A köztársasági elnök is részvétét fejezte ki

Novák Katalin köztársasági elnök közösségi oldalán reagált az Isztambulban történtekre. Bejegyzésében együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint a török nemzetet.

(Borítókép: Kemal Aslan / Reuters)

Rovatok