Index Vakbarát Hírportál

Ha szép szóval nem megy, akkor más eszközöket vet be Kína

2022. november 13., vasárnap 08:21

Harminchat, a kínai hadsereg kötelékébe tartozó katonai repülőgép közelítette meg Tajvant a sziget védelmi minisztériumának vasárnapi bejelentése szerint.

A szombaton észlelt repülőgépek közül tíz – hat Senyang J–11 és négy J–16 típusú – átlépte a Tajvani-szorosban található, a két terület közötti nem hivatalos vízi „középvonalat” is, több gépet pedig Tajvantól délnyugatra jelentettek – áll a tárca közlésében, melyben hozzáteszik, hogy három kínai drónról is kaptak jelentést.

„A nemzeti újraegyesítés mindenképp megtörténik”

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Az MTI szerint a kínai hadsereg augusztus óta egy sor hadgyakorlatot hajtott végre a sziget közvetlen közelében.

Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására

– szögezte le a Kínai Kommunista Párt október 16-án kezdődött egyhetes kongresszusán a pártfőtitkárrá újraválasztott Hszi Csin-ping kínai elnök, aki hozzátette, hogy

a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és hogy a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik.

A kongresszus október 16-i megnyitóján Hszi akkor kapta a leghangosabb és leghosszabb ovációt a csaknem 2300 küldött részéről a pekingi Nép Nagy Csarnokában, amikor megfogadta, hogy „újraegyesíti” a szárazföldi Kínát Tajvannal.

Rovatok