Index Vakbarát Hírportál

A kislányt hét éven át tartották bezárva a nagyszülei

2022. november 13., vasárnap 05:50

A német ügyészség vizsgálatot indított egy 8 éves kislány ügyében, akit anyja és nagyszülei hét éven át elzárva tartottak a külvilágtól. Mindenekelőtt azt próbálják kideríteni, hogy a lelketlen felmenők miként verték át a gyermekjóléti hatóságokat.

A gyermek, akit csak Maraként neveztek meg, nem mutatta az alultápláltság vagy a bántalmazás jeleit – idézte a Deutsche Welle az illetékeseket. A jelentések szerint azonban annyira legyengült volt, hogy képtelen lépcsőt mászni vagy egyenetlen talajon lépegetni.

Mint kiderült: szinte születése óta, több mint hét éven át egy szoba foglya volt egy Ruhr-vidéki kisvárosban, Attendornban.

Az ügyészségi vizsgálat elsősorban azt hivatott kideríteni, miként játszotta ki Mara anyja és nagyszülei a gyermekvédelmi szolgálatokat. Az első jelek arra utalnak, hogy rejtegették a kislányt.

Soha nem ült autóban, nem látott rétet vagy erdőt – ezt mondta eddigi nyomasztó életéről Mara.

„Tudatosan” zárták el a külvilág elől – véli az ügyészség.

Mindenesetre Mara édesanyja és nagyszülei eddig nem voltak hajlandóak válaszolni a rendőrség kérdéseire, hogy miért tartották ilyen sokáig elrejtve a lányt. A csak Rosemarie G.-ként megnevezett, vélhetően 47 éves anya hét éve, 2015-ben azt közölte a helyi hatóságokkal, hogy a dél-olaszországi Calabria térségébe költözött.

Ugyanakkor Mara apja a helyi gyermekvédelmi hatóságoknak elmondta, hogy 2015 szeptemberében többször is látta Marát és édesanyját Attendornban. A gyermekjóléti szolgálat azonban tudatta: amikor 2015-ben beszéltek Mara nagyszüleivel, akkor is azt állították, hogy Mara Olaszországban van.

Börtön vár az anyára és a nagyszülőkre

Otthonukba azonban nem engedték be sem a szociális gondozókat, sem a rendőröket. A nagyszülők azzal utasították őket el, hogy nincs hivatalos végzésük. Mara után júliusban kezdtek újra nyomozni, amikor a rendőrség egy fülest kapott, miszerint a kislányt bezárva tartják. Az anya és a gyermek soha nem élt Olaszországban – állították a rendőröknek Rosemarie G. rokonai.

Az olasz hatóságok is megerősítették, hogy a gyermek soha nem lakott azon a címen, amit az anya a német hatóságoknak jelentett be. Ezek után adták ki a bírósági házkutatási végzést. Marát végül a nagyszüleinél találták meg.

A siegeni ügyészség szabadságkorlátozás és a gyámsággal való visszaélés gyanújával nyomoz az anya és a nagyszülők ellen.

Ezzel párhuzamosan a vizsgálat kiterjed a gyermekvédelmi hivatal esetleges kötelességszegésére is. Az intézményt ugyanis már két éve, sőt tavaly is névtelenül arról értesítették, hogy a gyermek nincs Olaszországban, hanem Attendornban rejtegetik – írta a Bild.

„Ki kell derítenünk, hogy a gyermekvédelmi hivatal mindent megtett-e az ügy megelőzése érdekében” – jelentette ki a főügyész.

Ha egy nyolcéves kislányról feltételezhető, hogy hét évig rejtegették egy házban, óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon nem lehetett volna korábban megtalálni a gyermeket

– tette hozzá Patrick Baron von Grotthuss.

A helyi szolgálat azzal védekezik: nem állt rendelkezésükre szilárd bizonyíték a gyermek hollétéről. Mara most jó kezekben van – hangsúlyozta a körzeti gyermekvédelmi szolgálat vezetője. Nevelőszülőknél helyezték el. Mindannyiunk érdeke, hogy a gyermeket megvédjük a nyilvánosságtól is – mondta Michael Färber.

Amennyiben bebizonyosodik az anya és a nagyszülők bűnössége, akár 15 évet is kaphatnak.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.  A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.

(Borítókép: Attendorn városa, ahol fogva tartották a 8 éves kislányt. Fotó: Markus Klamper / picture alliance / Getty Images)

Rovatok