Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a szlovéniai elnökválasztás második fordulója

2022. november 13., vasárnap 09:36

Vasárnap reggel hét órakor Szlovénia-szerte kinyitottak a szavazóhelyiségek, és elkezdődött az elnökválasztás második fordulója amelyben csaknem 1,7 millió szavazásra jogosult szlovén állampolgár adhatja le voksát.

Szlovéniában 3087 szavazóhelyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön pedig 30 országban lehet az urnákhoz járulni. Akik távolabb vannak a kijelölt külképviseleti helyektől, levélben is leadhatták előre a voksukat − írta meg az MTI. 

A korai választásokon − keddtől csütörtökig − 78 ezer állampolgár, a szavazásra jogosultak 4,8 százaléka voksolt. Nagyobb volt a részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt (1,54 százalék).    

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Anze Logar és Natasa Pirc Musar részvételével második fordulót kell tartani.    

A három héttel ezelőtt tartott szavazáson Logar a voksok 33,95 százalékát, Pirc Musar pedig 26,88 százalékát gyűjtötte be.    

A legfrissebb felmérések most Pirc Musar győzelmét vetítik elő, eszerint a baloldali jelölt a voksok 51,7 százalékára, míg ellenfele 44,6 százalékára számíthat. Elemzők szerint ugyanakkor az alacsony részvételi arány Logarnak kedvezhet.    

Az 54 éves Natasa Pirc Musar karrierjét újságíróként kezdte, 2005 és 2014 között adatvédelmi biztos volt, majd 2015-ben ügyvédi irodát nyitott, és azóta is ügyvédként dolgozik.    

Pirc Musart az első fordulóban a parlamenten kívüli Szlovén Kalóz Párt és az Ifjúság Pártja – Európai Zöldek politikai tömörülés támogatta, de a második fordulóban megszerezte a kormányzó balközép Szabadság Mozgalom és a Szociáldemokraták (SD) támogatását is, melynek közös jelöltje, Milan Brglez volt házelnök az első fordulóban a harmadik helyen futott be a voksok 15,42 százalékával.

A németül és angolul is kiválóan beszélő Anze Logar több ciklusban volt a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) parlamenti képviselője, majd 2020 és 2022 között az előző, Janez Jansa vezette jobboldali kormányban töltötte be a külügyminiszteri tisztséget. A 46 éves politikus szintén függetlenként indult. Őt az SDS, a Szlovén Néppárt (SLS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) és a Szlovén Zöldek párt támogatja.

Az eredményeket 20 órától folyamatosan hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.

Rovatok