Index Vakbarát Hírportál

A tengeralattjáró, amellyel kimenekíthették Hitlert

2022. november 14., hétfő 15:29

Újabb fotók kerültek elő arról a roncsról, amelyről egyes szakértők azt feltételezik, egy náci tengeralattjáró lehet, amellyel Dél-Amerikába menekíthették Adolf Hitlert.

Adolf Hitler halálával kapcsolatban már régóta terjengenek teóriák. Bár a legszéleskörűbben elfogadott nézet szerint öngyilkosságot követett el a bunkerében, amikor kiderült, hogy Németország elvesztette a háborút, azonban némelyek azt feltételezik, hogy sikerült kimenekülnie az országból, és Argentínában telepedett le. Az Eslabón Perdido kutatócsoport nemrég egy közel nyolcvan méter hosszú hajóroncsot talált Quequén egyik kikötőjének közelében, amely felvet néhány kérdést. 

A csoport vezetője, Abel Basti úgy véli, hogy a maradványok egy náci tengeralattjáróhoz tartozhattak, amellyel Hitlert anno Dél-Amerikába csempészhették. Miután a szakértők elemezték az argentin búvárok által készített újabb fotókat, szintén arra a következtetésre jutottak, hogy egy német tengeralattjáróról lehet szó. Mint kiderült, több jel is ezt az álláspontot erősíti – írja a Daily Mail.

Többek között az olasz haditengerészeti szövetség vezetője, Fabio Bisciotti is elemezte a képeket, és számos olyan nyomot talált, amelyek megerősítik az előbbi állításokat. Az egyik egy sárga tábla, amelyen két, S betűnek látszó karaktert találtak.

Történészekkel megvitatva a kérdést arra jöttünk rá, hogy ez a fajta karakter nagyon hasonlít a háború alatt használt német ábécé betűire

– mondta Biscotti, illetve kiemelte: a sárgás-aranyos szín is arra utal, hogy egy tengeralattjáró roncsai hevernek a tenger mélyén, mivel a hajó piros lámpáival ezt a színt lehet a legkönnyebben megkülönböztetni.

Ez az összes tengeralattjáró esetében így van. Minden tábla vagy fontos tárgy aranyszínű

– nyilatkozta a férfi. 

Állítása szerint már önmagában ha a második világháború végéről beszélünk, akkor nagy az esély arra, ha tengeralattjáróról van szó, hogy az német. Ahogy megjegyezte, a hajóroncs holléte is árulkodó lehet, mivel a kikötő, ahol megtalálták, olyan területnek minősült a háború végén, amelyet elkerültek az amerikai vagy brit hadihajók. 

Sajátos dizájnja volt

A kutatók megtalálták egy lehetséges periszkóp, egy irányítótorony, illetve egy hullámterelő maradványait is, azonban akad egy ennél sokkal érdekesebb, a hajó konkrét eredetére utaló jel is. 

A tengeralattjáró sajátos dizájnt kapott, nagyon hasonlít az SS-egyenruhához, ami egyedülálló. Nem lehet összekeverni egy brit tengeralattjáróval, mivel azok teljesen máshogy néznek ki

– fejtette ki Biscotti, hozzátéve: az irányítótorony roncsa elvezetheti őket az igazsághoz, mivel bizonyítékként szolgál arra vonatkozólag, hogy német tengeralattjáróhoz tartozott egykor, ahogy a hajó mérete is erről árulkodik.

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: nem szeretne állást foglalni abban az ügyben, hogy Hitler túlélhette a második világháborút, és Argentínába szökhetett. Mint kiemelte, csak akkor lenne száz százalékig biztos a hajó eredetével kapcsolatban, ha ő maga lemerülne, és a saját szemével nézné meg. 

Argentínába menekült volna?

A kutatócsoport vezetője, Abel Basti, aki könyvet is írt a témában, még szeptemberben kijelentette: úgy véli, Hitler a második világháborút követően Argentínában húzta meg magát. 

Ez lehet az a tengeralattjáró, amely a háború végén Hitlert kimenekítette

– magyarázta.

Elmélete szerint a hajót felrobbantották, miután a vezetőt odaszállították, hogy eltüntessék a nyomokat, majd Hitlert egy náci tulajdonú farmra vitték Moromarba. Az ArgenPorts, egy argentin kikötőkkel foglalkozó portál szerint az ottani sziklák alkalmasak arra, hogy bárki hajóval kikössön ott. A weboldal továbbá azt állítja, hogy a tanya Ludwig Freude-hoz és Thilo Martenshez tartozott, mindketten német ügynökként szerepelnek az amerikai kormány aktáiban. 

Sőt egy helyi legenda is kötődik ahhoz, hogy Hitlert Argentínába vihették. A történet egy Luis Mariotti nevű rendőrről szól, aki 1945-ben egy tengeralattjáró felbukkanásáról kapott jelentést. Hogy utánajárjon, valóban igazak-e az állítások, egy teherautót követett Moromarig, ahol gépfegyveresek akadályozták meg, hogy beljebb jusson. Mariotti ezt követően értesítette a feletteseit, akik csak annyit közöltek vele, hogy felejtse el, ami történt. 

Mint kiderült, az FBI-nak is a birtokában van egy dokumentum, amelyben az áll: Hitler 1945-ben Argentínába menekült, azonban ott a  Valdes-félszigetet jelölték meg úti célként – ami több mint 640 kilométerre található attól a helytől, ahol a tengeralattjáró roncsait megtalálták.  Mindenesetre a Basti által állítottakat – ahogy Steven Woodbridge, a londoni Kingston Egyetem történelemtanára kiemelte – fenntartásokkal kell kezelni, amíg az argentin hatóságok nem erősítik meg az elhangzott kijelentéseket. 

(Borítókép: Adolf Hitler. Fotó: Roger Viollet / Getty Images)

Rovatok