Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán is részesül a G7-ek klímaalapjából

2022. november 14., hétfő 12:15

Pakisztán az elsők között kap támogatást a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) és a V20-as országcsoport közös, Globális Pajzs nevű alapjából, melyet a klímakatasztrófától szenvedő, alacsony jövedelmű országok megsegítésére hoztak létre – derül ki a kezdeményezésben részt vevő országok hétfőn kiadott közös közleményéből.

A G7-ek soros elnöki tisztét betöltő Németország koordinálta Globális Pajzs egyebek között az éghajlatváltozás okozta árvizek és szárazságok ellensúlyozására is nyújt támogatást. A Globális Pajzsot a klímaváltozás által leginkább érintett országokat tömörítő V20-as csoporttal együttműködésben hozták létre – írja az MTI.

Pakisztánban a közelmúltban lezajlott áradások legalább 40 milliárd dolláros kárt okoztak, és emberek millióit kényszerítették lakóhelyük elhagyására. 

Pakisztán mellett a közlemény szerint egyebek között Banglades, Costa Rica, a Fidzsi-szigetek, Ghána, a Fülöp-szigetek és Szenegál az elsők között részesül az alap támogatásából.

A kezdeményezést a múlt héten jelentették be Sarm es-Sejkben, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27).

Rovatok