Index Vakbarát Hírportál

Elismert emberi jogi harcos Szlovénia új államfője

2022. november 14., hétfő 15:38

Fordított első fordulós hátrányán, és végül magabiztosan nyert a szlovén elnökválasztáson a független jelöltként induló, a bécsi egyetemen doktoráló Natasa Pirc Musar. Volt televíziós műsorvezető, a szlovén Vöröskereszt elnöke, Melania Trump jogi képviselője. Csak párttag nem volt.

Riválisa Anze Logar, Janez Jansa harmadik kormányának külügyminisztere nagyjából nyolcpontos különbséggel maradt alul a második, döntő fordulóban.

A választók nem hallgattak a pártok diktátumára, „felismerték egy független jelölt kvalitásait”, ami hangyányit sem változott a kampány során, és nem is fog változni – ezt ígérte még az első forduló után Natasa Pirc Musar.

Következetesen ugyanazokat az értékeket képviselte, és örül, hogy az emberek felismerték ezt.

„Évtizedek óta támogatom a melegközösségeket, kiállok a születésről való szabad döntés joga, az abortusz mellett” – idézte a ljubljanai Mladina.

Mindig harcolni fog ezekért a jogokért, minden emberi jogért, amelyekért 25 éve kiáll – mondta.

Hiszek a jogállamiságban, mindenekelőtt azonban az európai értékekben, és hiszek abban, hogy Szlovéniának az Európai Unió magjához kell tartoznia – hangoztatta kampánybeszédében.

„Meggyőződésem, hogy Szlovénia képes lesz túllépni a megosztottságon. Mindenekelőtt nem szeretném, ha a múlt megosztana bennünket. Őszintén kívánom, hogy egyesüljünk a stratégiai kérdésekben, ahol a bal- és a jobboldal közötti konszenzus elengedhetetlen” – jelentette ki.

Győzelme után megköszönte a választók támogatását.

Újságíróként kezdte pályafutását

Az 54 éves Natasa Pirc Musar, aki a választók aláírási támogatásával jelöltette magát, december 23-án foglalja el az eddigi államfő, Borut Pahor tisztségét, és aznap költözik be az elnöki rezidenciába.

Kampánya kezdetén mögé állt a Kalózpárt és a Zöld Európa elnevezésű ifjúsági mozgalom, bár ő maga egyetlen pártnak sem tagja.

Ljubljanában szerzett jogi diplomát, majd a szlovén televízió hírműsorában dolgozott újságíróként és műsorvezetőként. Később átcsábították egy kereskedelmi csatornához.

Ezzel párhuzamosan a CNN atlantai központjában volt szakmai kiképzésen, két szemesztert a manchesteri Salfordi Egyetemen töltött, közben többek között a BBC-nél, a Sky Newsnál és a Reutersnél gyakornokoskodott.

Doktori disszertációjának témája a magánélethez való jog és az információszabadság közötti méltányos egyensúly volt, dolgozatát pedig a bécsi jogtudományi karon védte meg 2015-ben.

Az Aktiva cégcsoport kommunikációs vezetőjeként ismerkedett meg munkahelyi kollégájával, Ales Musarral, aki ma tehetős vállalkozó, egyben férje. Házasságukból egy fiú született.

Jogi pályafutását a Szlovén Legfelsőbb Bíróságon kezdte, ahol az információs központot irányította. Később ő volt az Europol, az európai rendőrség felügyelőbizottságának alelnöke, majd az intézmény ugyanezen testületének unióhoz kirendelt vezetője. Megbízatása lejárta után nyitotta meg saját ügyvédi irodáját.

Az orosz dácsa és a windsori Rolls-Royce

Egyik leghíresebb ügyfele a szlovéniai születésű volt first lady volt. A Pirc Musar és a hozzá csatlakozó Lemut Strle ügyvédi iroda akadályozta meg jogi eszközökkel, hogy Melania Trump nevével visszaélve alsóneműt, lábbelit és édességet forgalmazzanak Szlovéniában.

Az előző évtizedben, 2010 és 2021 között több alkalommal Szlovénia tíz legbefolyásosabb ügyvédjének választották.

Elfoglaltságai mellett idejéből arra is futotta, hogy 2015 és 2016 között ő legyen a szlovén Vöröskereszt elnöke.

Natasa Pirc Musar nyáron döntött úgy, hogy jelölteti magát az elnökválasztáson, és ezt alig négy hónappal a voksolás előtt, június 23-án tette közzé. Milan Kucan és Danilo Türk, a két korábbi államfő nyomban támogatásáról biztosította.

Férjével nemrégiben állíttatták helyre a sokáig omladozó, a XIX. században épített faházat, az Orosz dácsát, amely ma népszerű vendéglátóhely Ljubljana tőszomszédságában.

A vendégek itt egy Rolls-Royce-ot bérelhetnek sofőrrel – egy órára alig 250 euróért. Az 1971-ben gyártott limuzin egykor Alexandra hercegnőt, a néhai II. Erzsébet királynő unokatestvérét szolgálta.

Novák Katalin magyar államfő mellett személyében ő lett térségünk második női elnöke.

(Borítókép: Natasa Pirc Musar nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját, és ő lett Szlovénia első női elnöke. Fotó: Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok